Underhuset:

Jødiske Peter om hets fra muslimer: – De ville henge meg i skogen

Jødiske Peter forteller om et liv med trakassering. Verst var hetsen fra muslimer.

Jødehat og antisemittisme er på fremmarsj, spesielt blant muslimer.

Over halvparten av muslimene i Frankrike, Belgia og Østerrike har antisemittiske holdninger, viser forskning.

Hva skyldes jødehatet blant enkelte muslimer, spør vi denne uken.

Truet

I Underhuset møter du den norske jøden Peter (25). Han forteller om trakassering og trusler gjennom hele livet. Muslimer i nabolaget hans var verstingene, sier han.

Se hele Underhuset i bunnen av saken!

– Jeg var 11 år og ble stoppet på vei hjem fra skolen av en gjeng muslimske ungdommer. De spurte om jeg var jøde. Da jeg sa ja, sa de at de skulle henge meg i skogen, sier Peter.

– Jeg blir trist og preget av det du sier, sier Ali Chisthi.

Han ble landskjent etter at han i 2009 holdt talen «Derfor hater jeg jøder». Nå jobber Chisthi med dialogarbeid. Han var en av initiativtakerne bak den muslimske fredsringen rundt synagogen i Oslo.

– Jeg har tatt et oppgjør med jødehatet hos meg. Det jeg sa var totalt uakseptabelt. Jeg har reflektert mye i ettertid, lest meg opp og skjønner idag at verden ikke er så svart hvit.

Skylder på Islam

Jon Hustad begrunner jødehatet blant muslimer med Koranen og Islams lære.

– Jødehatet er en integrert del av Islam. Muhammed utryddet en jødisk landsby, han ville ta vekk eiendelene deres, og dette er en del av den religiøse identiteten til muslimer.

Ekstremisme-forsker Lars Gule fyrer seg opp av Hustads Islam-tolkning.

– Hustad presenterer et vrengebilde av Islam. Islam har demonstrert en utrolig mye breiere praktisk toleranse overfor annerledestroende, inklusive jøder, enn det vi f.eks. har sett i europeisk kristenhet. Hustad legger til grunn de mest ekstreme tolkningene av islam og sier det er dette er genuin islam. Det er feil. Det er ikke det flertallet av muslimer mener.

Chisthi sier seg enig med Gule, og mener jødehat ikke knyttes bare til Islam.

– Vi vet om den om den spanske inkvisisjonen, hvilket hat Martin Luther spredte mot jøder, og ikke minst holocaust. Det var ikke vi muslimer som sendte jødene i gasskamrene. Det å gjøre jødehat til et muslimsk problem er svært uheldig med tanke på den muslimhetsen vi ser i sosiale medier, avslutter Chisti.

Les Gules kronikk om Israel og antisemittisme.

SE UNDERHUSET HER: Følg Underhuset på facebook.

Mer innhold fra TV 2