Krisemøtene fortsetter: Jobber intenst for å komme til en løsning

DIREKTE: Få det siste om statsbudsjettet og se Nyhetskanalen direkte i videovinduet over.

Oslo  20130917.
Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet),  Trine Skei Grande (Venstre) (th) og Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti) (tv), oppsummerer andre dag av sonderingsforhandlingene under en pressekonferanse på Radisson Blu Nydalen i Oslo tirsdag ettermiddag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20130917. Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet), Trine Skei Grande (Venstre) (th) og Knut Arild Hareide (Kristelig Folkeparti) (tv), oppsummerer andre dag av sonderingsforhandlingene under en pressekonferanse på Radisson Blu Nydalen i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Regjeringen har tilbudt Venstre og KrF en ny pakke verdt over 6 milliarder kroner i håp om å få til en enighet om statsbudsjettet, melder Stavanger Aftenblad.

Kilder bekrefter opplysningen overfor TV 2, og det opplyses samtidig at den omstridte bilpakken er uendret.

Verken Høyre eller Frp har villet endre på bilpakken, som noe av grunnen til at både Venstre og Krf trakk seg fra forhandlingene.

I regjeringens nye pakken ligger det blant annet nye grønne tiltak til om lag 2,5 milliarder. Det inkluderer både klima- og miljøtiltak samt samferdselstiltak med betydelig satsing på jernbane.

I pakken, som inkluderer de 3 milliardene regjeringen tidligere har tilbudt, frister regjeringspartiene også særlig KrF med rundt 1 milliard kroner i en familiepakke inkludert kontantstøtte, og om lag 1 milliard til utdanning og forskning. I tillegg skal det være en forsvarssatsing i størrelsesorden 2-300 millioner kroner.

Ifølge kilder TV 2 har snakket med er det ventet at statsminister Erna Solberg og de tre andre partilederne i det borgerlige samarbeidet skal ha et nytt møte i løpet av fredagen.

– Ikke optimistisk

Venstre-leder sa til TV 2 klokken 13 at forhandlingene forsatt pågår.

– Jeg har håpet veldig lenge at vi skal finne en løsning. Jeg er fortsatt ikke optimistisk. Jeg syns dette er veldig krevende, sier Skei Grande til TV 2.

Det er fortsatt mest sannsynlig at regjeringspartiene, KrF og Venstre ikke klarer å bli enige om statsbudsjettet for neste år, ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han var svært ordknapp da han forlot kontoret sitt på Stortinget klokka 13 fredag. Han betegnet utviklingen fredag og møtet med statsministeren på morgenkvisten som positiv, men ga likevel uttrykk for grunnleggende pessimisme i synet på muligheten for å få til, en budsjettavtale før mandag.

– Det er fortsatt mest sannsynlig at vi ikke får til en enighet om statsbudsjettet. sa han.

Partiene diskuterer

Hareide og Skei Grande deltok fredag morgen i et hemmelig møte om statsbudsjettet hos statsministeren.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) la da fram en siste skisse til budsjettavtale mellom regjeringspartiene og støttepartiene.

Møtet fant sted på Statsministerens kontor og varte svært kort.

Like etter møte reiste partilederne til Stortinget for å treffe sine stortingsgrupper.

Klokken 11.00 satt alle partiene i gruppemøter, for å diskutere den siste skissen fra regjeringen.

– Nå skal vi få informasjon og vedta hva vi skal gjøre videre, sa partiveteran og fiskeriminister Per Sandberg på vei inn til Frp-møtet.

TRAVLE DAGER: Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide var fredag morgen gjester i TV 2 Nyhetskanalen, og sier de fortsatt håper på en løsning. Foto: Anja Lohne Holm/TV 2
TRAVLE DAGER: Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide var fredag morgen gjester i TV 2 Nyhetskanalen, og sier de fortsatt håper på en løsning. Foto: Anja Lohne Holm/TV 2

Solberg og Jensen har jobbet med skissen siden onsdag ettermiddag, da det ble klart at verken Venstre eller KrF ville gå for den budsjettavtalen som regjeringen ønsket.

Solberg (H) er ikke til stede under fredagens statsråd, opplyser statssekretær Sigbjørn Aanes (H) til NTB.

– Vi jobber hardt for å få til et budsjett, sa Solberg på vei ut fra møtet.

Hun gikk baktrappen og ville ikke snakke med pressen.

– Vår dør er åpen 24 timer i døgnet. KrF har til og med sagt at vi skal ha søndagsåpent for en gang skyld, sa Knut Arild Hareide da han var gjest i TV 2 Nyhetskanalen fredag morgen.

Blir lei

Venstre-lederen sier at de har lagt fram mange forslag for regjeringen, uten å få gjennomslag.

– Til slutt så blir du lei. Du har ikke flere ideer på hvilke grep du kan ta. Det har skapt frustrasjon i Venstres gruppe, forteller Skei Grande til TV 2.

Budsjettets absolutt siste frist er mandag 5. desember, og krisen ettersom tiden går.

– Hvor sannsynlig er det at dere finner en løsning før mandag?

– Det blir mindre og mindre sannsynlig at vi finner en løsning jo lenger tid som går, sier Knut Arild Hareide.

– Hvordan er stemningen mellom dere i forhandlingene?

– Det er ikke stemningen som er problemet, vi er voksne mennesker og klarer fint å snakke sammen. Men vi er enige om at vi har et problem, sier Grande til TV 2.

– Vi er alle enige om at vi har et problem, sier Hareide.

TV 2/NTB