Tomatsaus er en av gjengangerne i det italienske kjøkken. Smakspanelet bestående av skuespiller Per Christian Ellefsen, kokk Dag Tjersland og Prisca Boffa Hjorth har alle et spesielt nært forhold til Italia og italiensk mat.

De skal vurdere om noen av sausene kan måle seg med hjemmelaget tomatsaus.

First Price gjør definitivt ikke det. Den havner helt nederst i testen.

Per Christian Ellefsen er klar i sin dom.

– Dette smaker ikke tomat. Det er en jevningsfestival, sier han.

Dag Tjersland er enig, og legger til at den smaker kunstig.

Den dyreste ikke best

Superbra, som er testens dyreste saus til 50 kroner, holder heller ikke mål. Den havner nest nederst.

– Her er det biter av grønnsaker som ikke passer i en klassisk tomatsaus, sier Dag Tjersland.

Italienske Prisca B. Hjorth er enig. Hun synes at tomatsmaken blir kamuflert.

Når smakspanelet smaker på Barilla får tonen en helt annen lyd. Hjorth synes den helt klart nærmer seg en hjemmelaget italiensk tomatsaus.

Smakspanelet: Skuespiller og italiafreste Per Christian Ellefsen, italienske Prisca B. Hoff. Kokk, kokebokforfatter og restauranteier Dag Tjersland. Foto: Ingvild Bruknapp, Matkontrollen.   
Smakspanelet: Skuespiller og italiafreste Per Christian Ellefsen, italienske Prisca B. Hoff. Kokk, kokebokforfatter og restauranteier Dag Tjersland. Foto: Ingvild Bruknapp, Matkontrollen.   

– Denne har god smak av tomater. Jeg har funnet min favoritt, sier hun og gir Barilla terningkast 6.

Dag Tjersland, som til daglig driver den italienske restauranten Baltazar, er helt enig.

– Denne har mer riktig smak og konsistens enn de andre, legger han til.

First price på bunn i næringstest

Klinisk ernæringsfysiolog Janne Langehaug Antonsen fra Volvat har på oppdrag fra Matkontrollen vurdert næringsinnholdet i pastasausene. First Price havner helt nederst på lista hennes.

– Den har lite innhold av tomater i forhold til de andre og den har høyest saltinnhold, sier hun.

Coop kommer nesten like dårlig ut. Den har også en lav tomatandel og litt mye salt.

– Den har dessuten vann som hovedingrediens, legger Antonsen til.

Klinisk ernæringsfysiolog Janne L. Antonsen fra Volvat har vurdert næringsinnholdet i sausene. Foto: Ingvild Bruknapp, Matkontrollen.  
Klinisk ernæringsfysiolog Janne L. Antonsen fra Volvat har vurdert næringsinnholdet i sausene. Foto: Ingvild Bruknapp, Matkontrollen.  

Klassikerne Dolmio og Barilla havner midt på treet. De har bra med tomater og greit saltinnhold. Nest øverst finner vi Superbra. Den har mye tomater, samt en del grønnsaker og lite salt.

Testens billigste, Rema 1000, kommer aller best ut.

– Den har 93 prosent tomater og lite salt, sier ernæringsfysiologen til Matkontrollen.

Både Superbra og Rema 1000 har litt tilsatt fett som er bra for å ta opp antioksidanter.

Alt i alt mener Antonsen at tomatsaus er sunt.

– Produktene inneholder stor sett mye tomater og tomater inneholder mye næringsstoffer som er godt for helsa, forklarer hun.