Full fyr i ferje i Bømlo

BØMLO/OSLO (TV 2): 423 personer ble evakuert etter at det begynte å brenne i ei ferje som ligger i dokk på Bømlo i Hordaland.

SISTE: Like etter klokken 18.00 sier innsatsleder Terje Heldal til TV 2 at evakueringen av de 423 Bømlo-innbyggerne opphører.

– Brannvesenet er trygge på at vi har kontroll på drivstofftankene. I tillegg har en lege sjekket at røyken ikke er farlig, og det er ventet at vinden vil dreie utover havet mot kvelden, sier Heldal.

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at situasjonen er uavklart, men at det ser lovende ut.

– Grunnen til at dette drar ut i tid, er at brannvesenet får en del reantenninger i ferja. Vi håper å få dette under kontroll snarest mulig, sa politibetjent Anna Østensvik på et allmøte i Bømlohallen.

En time senere er evakueringen fortsatt opprettholdt, men brannen er begrenset til baugen av ferja.

– Brannen er ikke slukket ennå. Det er fortsatt noe røyk i området, opplyser politiet på Twitter.

Vanskelig slukkearbeid

Like etter klokken 09 lørdag meldte politiet at det var full fyr i ei ferje som ligger i dokk på et verksted på Rubbestadneset på Bømlo. Brannen førte til stor røykutvikling. Ingen personer har kommet til skade i brannen.

Se helikopterbilder fra brannen i videovinduet øverst i saken.

Fem timer senere jobbet mannskaper fortsatt med å slukke brannen, sa politiets innsatsleder Terje Heldal klokken 14.20.

– Det finnes spillolje og diesel om bord som vi ikke har kontroll på. Hvis den tar fyr vil vi ha behov for å evakuere, og derfor gjør vi det i forkant, sa Heldal til TV 2.

Klokken 15.30 opplyser politiet på Twitter at mannskapene får stadig bedre kontroll på brannen.

Omfattende evakuering

Lørdag ettermiddag er det klart at 423 mennesker er evakuert. Mange har tatt midlertidig tilhold i Bømlohallen.

Bømlo kommune ber de evakuerte om å forberede seg på å tilbringe natten et alternativt sted.

– Folk oppfordres om å ta inn hos slekt og venner. De som ikke har anledning til det, må melde sitt behov i Bømlohallen for registrering, opplyser kommunen.

Ekstrem temperatur

Fagleder Ove Halleraker i Bømlo brannvesen forteller om et krevende slukkearbeid. Det lokale brannvesenet har fått forsterkninger fra Stord og Haugesund.

STOR RØYKUTVIKLING: Etter flere timer med slukkearbeid har brannmannskaper fortsatt ikke kontroll over brannen. Politiet frykter at drivstoff- og oljetanker skal ta fyr. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2
STOR RØYKUTVIKLING: Etter flere timer med slukkearbeid har brannmannskaper fortsatt ikke kontroll over brannen. Politiet frykter at drivstoff- og oljetanker skal ta fyr. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2

– Brannen var ganske stor da vi ankom plassen. Det var overtenning i salongen, sier Halleraker.

Klokken 14.20 sa Halleraker at de håpet å få kontroll over brannen i løpet av rimelig kort tid.

– Vi har masse ressurser på plass, masse røykdykkerlag. Det er ekstremt høy temperatur i båten og vanskelig å komme til, men vi jobber med saken og vi skal nok få den under kontroll, sier han.

Ubehagelig røyk

Verftet ligger i et industriområde, men det er flere boligfelt i umiddelbar nærhet. Kommunens krisestab er mobilisert.

Helikopterbilder fra stedet viser tykk røyk som brer seg over boligområder i nærheten. Røyken skal ikke være spesielt giftig, men oppleves som ubehagelig.

Ordfører Odd Harald Hovland (Ap) sier klokken 16 at det er en spesiell situasjon når man må evakuere en hel bygd, men at det har gått greit.

MINDRE RØYK: Slik så ferja ut like før klokken 17.00 lørdag. Foto: Ivar L. Riise/TV 2
MINDRE RØYK: Slik så ferja ut like før klokken 17.00 lørdag. Foto: Ivar L. Riise/TV 2

– Folk har tatt det veldig fint. Noen har stilt spørsmål ved om det var nødvendig, men etter å ha fått god informasjon fra politi og brannvesen, har de forstått at dette var nødvendig ut fra et føre var-prinsipp, sier Hovland til TV 2.

Sveisearbeid

Det ferja MF «Strand» som brenner. Ferja tilhører rederiet Norled. Norleds regionsjef Inge André Utåker sier til Nyhetskanalen at ferja var inne for årlig vedlikehold.

– En av de tingene som skulle gjøres, var å bytte ut en del stål i bunnen på ferja. Det innebærer å skjære ut de gamle stålplatene og sveise inn nye. Sannsynligvis har brannen oppstått i forbindelse med sveisearbeidet, sier Utåker.

MF «Strand» er en eldre bilferje som tar 75 biler. Den trafikkerer vanligvis sambandet Ranavik-Skjersholmane.

Det skal ikke være fare for eksplosjon i forbindelse med brannen.

(©NTB/TV 2)

BØMLOHALLEN: Evakuerte har fått tilbud om innkvartering i en idrettshall. Foto: Aleksander Habbestad
BØMLOHALLEN: Evakuerte har fått tilbud om innkvartering i en idrettshall. Foto: Aleksander Habbestad