108 fikk erstatning etter forsinket kreftdiagnose

Til sammen 108 pasienter og pårørende har fått erstatning fordi de fikk forsinket diagnose og feilbehandling av lungekreft i perioden 2012 til 2015.

Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox

– Feiltolkning av prøvesvar er den viktigste årsaken til medhold i lungekreftsakene, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

Feiltolkning utgjør en tredel av sakene som har fått medhold. Feilen har oppstått ved tolkning av bilder og vevsprøver. Slike feil fører til at funn blir oversett eller feiltolket.

– Vi vet at tidlig diagnose og behandling er viktig for å bekjempe kreftsykdommen. Feiltolkningen av bilder og prøver i disse sakene har ført til at kreftdiagnosen dessverre har blitt stilt for sent, sier Jørstad.

Feilene som gjøres i oppfølgingen av lungekreftpasientene, har store konsekvenser. 71 prosent av dem som fikk medhold, døde for tidlig eller fikk dårligere utsikter til å overleve sykdommen, opplyser NPE.

Hver fjerde time dør en pasient med lungekreft i Norge. Rundt 3000 norske pasienter får lungekreft årlig, og det er den kreftsykdommen som tar flest liv på verdensbasis hvert år. Omlag 1.6 millioner mister livet av kreftsykdommen årlig.

NTB / TV 2