Flere og flere nordmenn bytter ut sukkerholdig brus med brus tilsatt søtstoff, eller såkalt lettbrus.

Det er kanskje mindre lurt enn først trodd, viser en ny studie fra Karolinska Institutet i Sverige. Studien ble publisert i det siste nummeret av tidsskriftet European Journal of Endocrinology.

Studien viser nemlig at to glass (4 dl) med lettbrus daglig har 2,4 ganger så stor sjanse for å utvikle diabetes type 2, i forhold til andre.

En hel liter om dagen tidobler sjansen for diabetestypen.

Studien viser at det ikke er noen forskjell på om brusen inneholder sukker eller søtstoff, som mange tror.

Men, det påpekes også at studiedeltakerne som hadde det høyeste inntaket av lettbrus, hadde en generelt dårlig livsstil og hadde høyest BMI.

Gir «godtesjuke»

Forskerne sier at mens sukkerholdige drikker reduserer insulinproduksjonen i kroppen, gjør de kunstige søtningsstoffene i lettbrus at apetitten forvirres, hvilket gjør at man spiser mer, og at man blir «godtesjuk» – på godt norsk, skriver The Telegraph.

I studien forklarer de funnene sine ved at høyt inntak av søtstofftilsatt brus kan markere generelt dårlig kosthold, og at det kan være noe av grunnen.

Tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser at det hittil i 2016 er solgt 160 millioner liter brus tilsatt søtstoff i Norge. Tallet for brus tilsatt sukker er 188 millioner liter.

Mens salget av sukkerholdig brus har gått ned med 2,49 prosent siden samme periode i fjor, har brus tilsatt søtstoff økt med hele 9,75 prosent.

Studien er utført ved at 2.800 mennesker er spurt om sine tidligere diettvaner.