Røkt laks i skiver er et populært pålegg for mange. Det finnes mange forskjellige typer og prisforskjellene er store.

Kan billig røkelaks måle seg med dyr?

Matkontrollen smakstester syv røkelaksprodukter som selges i butikken.

Alle i testpanelet har god kunnskap om røkt laks og har høye forventinger.

– Røkt laks må være god. Ikke for salt, ikke for stram og ikke for fet, sier Bodil Irene Nordjore, statsbudeie og høyskolerektor ved Høgskolen i Telemark.

Ole Jonny Eikefjord, kokk og eier av restauranten Fjord i Oslo, bruker mye fisk i sine retter på restauranten sin, og legger ikke skjul på at han elsker røkt laks.

– Jeg synes det er himmelsk godt og det er veldig norsk. Det er noe vi i Norge bør være veldig stolt av, sier han.

Men hvor godt smaker norsk stolthet?

Billig smak

Billigproduktene Best Pris røkt laks, First Price røkt laks og Coop sin røkte laks smaker aller dårligst. Alle disse får terningkast 1.

– De var kvalmende, grusomt og smaker ikke godt. Det smaker salt, fett og det er skarpt. Det smaker egentlig ikke fisk og har ikke noe røykesmak, sier Nordjore om billigproduktene.

– Jeg hadde aldri servert noen av disse til mine gjester, sier hun videre.

Ingen av produktene i denne testen er ikke tilsatt farge eller røykaroma. Produsentene har heller ikke brukt kunstig røyk i produksjonen, verken de dyre eller de billige.

RESULTATER:

  • Engelsviken Troll - 4 - Vinner
  • Godehav - skivet røkt laks - 3 - Nest best
  • Coast - seafood økologisk - 3 -Midt på treet
  • Lofoten Røke laks - 2 - Midt på treet
  • Fiskemannen - 2 - Midt på treet
  • Best price røkt laks - 1 - Taper
  • First price røkt laks - 1 - Taper
  • Coop røkt laks i skiver - 1 - Taper

Røkt laks ikke hverdagsmat

Den dyreste røkelaksen smaker best, og testpanelet triller terningkast fire.

– Den smaker faktisk røykt laks. Den er ikke så fet. Det er den umiddelbare opplevelsen du får, når du får fisken i munnen. Denne smaker fisk og røkt laks, sier Nordjore til Matkontrollen.

Selv om testpanelet er enige om vinneren, er de skuffet over at det selges, det de mener, er så mye dårlig røkt laks i butikkene.

– Røkt laks er ikke hverdagsmat. Det er ikke sånn at man har det på brødskiven hver dag. Jeg tror det er det er viktig at butikkene kan ta inn produkter som er laget på skikkelig måte og som faktisk koster litt mer. Jeg tror at folk er kanskje villige til å betale 20 kroner ekstra for kiloen når man får et skikkelig godt produkt. Røkt laks skal være litt luksus, det er den ikke lenger, sier Eikefjord.

Fakta om testen:

  • Alle produktene er testet blindt.
  • I panelet satt Bodil Irene Nordjore, statsbudeie og høyskolelektor, Ole Jonny Eikefjord, kokk og restauranteier, Per-Ole Fjelberg, eier av Fjelberg Fisk & Vilt.

Disse produktene ble testet:

Lofoten Røke Laks

Godehav - Skivet røkt laks

Fiskemannen

Best pris røkt laks

Engelsviken Troll

Coop røkt laks i skiver

Coast - seafood økologisk

First Price røkt laks