Kinesisk par kom seg ikke ned fra Trolltunga – Røde Kors måtte si nei til å hjelpe

Sent tirsdag kveld måtte nok et turfølge innse at de ikke maktet turen til Trolltunga. Denne gangen kunne ikke Røde Kors bistå.

POPULÆRT REISEMÅL: Trolltunga i Hardanger har blitt et svært populært mål for turister.  FOTO: KÅRE BREIVIK / TV 2
POPULÆRT REISEMÅL: Trolltunga i Hardanger har blitt et svært populært mål for turister.  FOTO: KÅRE BREIVIK / TV 2 Foto: Kåre Breivik

Over 20 ganger denne sesongen har Røde Kors blitt kalt ut til oppdrag ved det velkjente klippeutspringet. Nå er hjelpekorpsets ressurser strukket til bristepunktet, melder NRK.

Et kinesisk par i 20-årene, som ikke var godt nok utstyrt, kom seg ikke ned fra fjellet før det ble mørkt tirsdag kveld.

– De rakk ikke å komme seg ned. De har feilberegnet tid og avstand og var dårlig utstyrt. De gikk i tennissko, sier operasjonsleder Lars Geitle i Vest politidistrikt til TV 2.

Politiet fikk melding klokken 23.11 om at paret hadde problemer.

Overnattet i hytte

– Lokalt Røde Kors hadde ikke kapasitet til å hjelpe dem. De hadde allerede hatt to redningsoppdrag til Trolltunga tidligere samme dag, sier Geitle.

Paret kom til en hytte hvor det var folk og har overnattet der.

Redningsaksjonene tirusdag var 22. og 23. gang Røde kors har rykket ut for å hjelpe turister i nød. Det er like mange aksjoner som i hele fjor og ennå har ikke den travleste redningsmåneden, september, startet.

Nødbu

Det er allerede gjort en del for å advare turister, blant annet er det satt opp mange varselskilt i Odda. I tillegg er 4G-dekningen utbygd langs stien, så turister kan ringe etter hjelp på et tidligere tidspunkt og kanskje guides ned uten at Røde Kors må rykke ut.

I forrige uke ble det satt opp ei nødbu langs stien. I bua er det lagt inn varme tepper, førstehjelputstyr og noe som kan få blodsukkeret opp.

Populært

I 2013 tok rundt 20.000 mennesker turen til Trolltunga, som stikker ut flere hundre meter over Ringedalsvatnet. Det er flere timer å gå opp på fjellet fra Tyssedal for å komme til den etter hvert verdensberømte attraksjonen.

I år er det ventet at rundt 100.000 kommer til å besøke stedet. Men, som gjentatte redningsaksjoner har vist, det er ikke alle som er i god nok form eller godt nok utstyrt til turen opp i høyden.

NTB/ TV 2