Listhaug stiller til valg i eget hjemfylke: – Taktisk spill

I 2009 stilte Sylvi Listhaug (Frp) til valg fra Oslo, men nå skal den profilerte politikeren stille for hjemfylket Møre og Romsdal.

Sylvi Listhaug stiller til valg i hjemfylket Møre og Romsdal. Her fotograftert på fremleggelsen av integreringsmeldingen i mai. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Sylvi Listhaug stiller til valg i hjemfylket Møre og Romsdal. Her fotograftert på fremleggelsen av integreringsmeldingen i mai. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Forrige gang innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) stilte til valg til Stortinget var det fra Oslo i 2009.

Hun takket nei til gjenvalg i 2013, men ble utnevnt til landbruksminister, før hun i for høst byttet departementet. I løpet av de tre årene har hun vokst til å bli en av Norges mest fremtredende politikere.

Det ønsker Fremskrittspartiet å utnytte til det fulle, mener valgforskere.

I det kommende stortingsvalget til neste år vil nemlig Sylvi Listhaug til valg i hjemfylket Møre og Romsdal, hvor hun også stilte i 2001 og 2005. Nominasjonskomitéen i fylket fikk torsdag bekreftet fra Listhaug selv om at hun er med på laget. Komiteen har satt parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik på førsteplass, Listhaug på andreplass og landbruksminister Jon Georg Dale på tredjeplass, bekrefter komitélederen overfor TV 2.

Aarebrot: – Taktisk spill

At Listhaug nå går inn på Møre og Romsdal-laget, er av taktiske grunner, sier valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

– Det er taktisk spill. All nominasjon er taktikk. Her griper de en mulighet når valgordningen er slik den er. Det Frp vil håpe på er at en grå mus kanskje må vike, men at denne musen likevel kan komme inn siden Listhaug sanker mange stemmer alene, sier Aarebrot til TV 2.

Han tror at dette går ut fra ledelsen i partiet, som «plasserer» Listhaug i fylket der som en del av et taktisk spill.

– Alle skjønner at det er et bud fra sentral hold, men det er helt greit. Normalt kommer det mye rart til Stortinget fordi det er regler for hvem som skal komme fra hvor i fylket og så videre. Jeg mener de gjør rett her, for med to statsråder og parlamentarisk leder, har de virkelig toppet listen, sier Aarebrot.

Også valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning Johannes Bergh tror at personer i sentralledelsen har vært med i diskusjonene om Listhaug.

– De har nok vært involvert i at Listhaug tar valg i Møre og Romsdal, men det er slik i Norge at fylkespartiene bestemmer, så vi må gå ut i fra at de tar denne beslutningen selv i siste innstans, sier Bergh.

Listhaug selv sier at det er nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal hun har fått henveldelse fra.

– Nei, jeg har fått henvendelser fra personer i ulike fylker og fått henvendelse fra nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal, og fant ut at det er rett for meg, svarer Listhaug.

Møre og Romsdal enklere enn Oslo

Å vinne et tredje mandat i Oslo kan være vanskeligere for Fremskrittspartiet enn det blir i Møre og Romsdal, til tross for at det er matematisk enklere i Oslo.

– For det første kunne det blitt bråk hvis Tybring-Gjedde ikke ville vike fra sin plass, og det vil de unngå. Samtidig appellerer Listhaug til grunnfjellet i partiet, som for så vidt er sikret med Jensen og Tybring-Gjedde i Oslo. De kommer bedre ut av å legge Listhaug inn Møre og Romsdal, sier Aarebrot.

– Det viktigste for Fremskrittspartiet er at Listhaug kommer inn på Stortinget, og det blir vanskeligere i Oslo enn i Møre og Romsdal. Skal hun være på sikker plass, så er det lettere der, sier Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

– Mange i partiet er lettet

Bergh tror også at tilføringen av Listhaug vil sanke flere stemmer enn trioen Nesvik, Grimstad og Dale ville ha gjort.

– Sylvi Listhaug har seilet opp til å bli en av Fremskrittspartiets aller mest profilerte politikere, og har en bred appell også utenfor partiet. Hun er et vitkig kort for dem, og selv om de andre også er dyktige politikere, så tror jeg det er en fordel for dem å ha Listhaug på listen. Jeg tror mange i partiet er lettet over å se at hun valgte dette, sier Bergh.

Aarebrot mener at det ikke er kontroversielt at Listhaug og Frp kjører denne taktikken.

– Listhaug har heller aldri sittet på Stortinget. At politikere bytter fylkeslag på grunn av at det er taktisk lurt, har vi sett med mange toppolitikere tidligere. Erik Solheim (SV) stilte for Sør-Trøndelag, men var fra Oslo og Dagfinn Høybråten (KrF) stilte for Rogaland, men er fra Akershus. Toppolitikere kan ofte velge og vrake, sier Aarebrot.

Innrømmer at Sylvi drar ekstra stemmer

Listhaug har selv fått henvendelser fra flere fylkeslag. Hun sa selv at hun ønsket en sikker plass, som hun nå har fått i hjemfylket.

Fremskrittspartiet har stått sterkt i Møre og Romsdal, og har der som i Oslo nå to stortingsrepresentanter. Ved valget i 2009 fikk de tre representanter inn, som de nå ønsker å gjenta, innrømmer nominasjonskomitéens leder Stig Rune Andreassen.

– Vi ønsker å ha med Sylvi Listhaug fordi hun er en person som drar ekstra stemmer. Vi jobber med å få inn tredjemandatet vi hadde med Mette Hanekamhaug i 2009, sier Andreassen.

Veteran ofrer seg

For å få inn Listhaug på listen måtte partiveteran Oskar Grimstad ofre seg. Han sier at han setter partiet først.

– Da jeg fikk spørsmål fra nominasjonskomiteens leder om hva jeg tenkte hvis Sylvi stilte, sa jeg at jeg stiller andreplassen til disposisjon, slik at hun ikke skal være møtt med kampvotering. Partiet trenger henne, og hun kan bli både nestleder og leder i partiet, sier Grimstad.

Listhaug vil ikke innrømme taktisk spill

Sylvi Listhaug selv vil nødig innrømme at hun inngår i et taktisk spill.

– Det er veldig hyggelig og betyr mye for meg at jeg stiller i Møre og Romsdal, hvor hjemmet mitt her. Jeg har bodd der i mange år og kjenner flyket godt.

– Komiteen sier at det er med sikte på å få inn et tredje mandat at du stiller. Er det et taktisk spill?

– Det vil være ulike oppfatninger om det, men det er veldig hyggelig og betyr mye for meg å stille i Møre og Romsdal.

– Men er du enig i at Frp i Møre og Romsdal sanker flere stemmer med deg enn uten deg?

– Det vil helt sikkert være ulike vurderinger på det, men det er først og fremst veldig hyggelig for meg å få tilbud om å representere midt hjemfylke.

– Men er du enig i det?

– Jeg har gjort opp min vurdering fordi det gir meg mest motivasjon. Det er hyggelig at de har stor tro på meg, og jeg skal gjør det jeg kan for å innfri forventningene, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med Fremskrittspartiet i Oslo, som ikke ønsker å kommentere saken.