Tyrkiske stridsvogner ruller inn i Syria

Tyrkiske stridsvogner og spesialstyrker har krysset grensa til Syria, som et ledd i offensiven mot IS.

VED SYRIA: Bildet er tatt fra grenseområdet mellom Syria og Tyrkia onsdag morgen og viser tyrkiske militære kjøretøy forberede seg på å rulle inn i nabolandet. Foto: AFP
VED SYRIA: Bildet er tatt fra grenseområdet mellom Syria og Tyrkia onsdag morgen og viser tyrkiske militære kjøretøy forberede seg på å rulle inn i nabolandet. Foto: AFP

Onsdag morgen gikk tyrkiske regjeringsstyrker til angrep på IS-opprørere i den syriske grensebyen Jarablus.

Tyrkisk artilleri beskyter samtidig området med tungt artilleri, og tyrkiske kampfly angriper antatte IS-mål på bakken.

Fly fra den USA-ledede koalisjonen deltar også i offensiven mot de islamistiske opprørerne i Jarablus-området. Et mindre antall amerikanske spesialsoldater skal også befinne seg i området.

Offensiven er det største militære aksjonen Tyrkia har gjort så lang i Syriakonflikten.

To landsbyer frigjort fra IS

Samtidig har tyrkisk-støttede syriske opprørere rykket inn i to syriske landsbyer som har vært kontrollert av IS.

Ifølge statlige tyrkiske medier krysset rundt 1.500 islamistiske og turkmenske opprørere onsdag morgen grensa fra Tyrkia og tok kontroll over landsbyen Keklijah. Landsbyen ligger ca tre kilometer inne på syrisk side, vest for grensebyen Jarablus.

Opprørerne skal ifølge enkelte meldinger også ha erobret en annen landsby fra IS. Ifølge en AFP-fotograf i området hadde opprørerne støtte fra tyrkiske stridsvogner da de rykket inn i Syria onsdag.

Erdogan: – Vil forebygge trusler

Gjennom operasjonen ønsker tyrkiske myndigheter først og fremst å renske et ca 90 kilometer langt grenseområde for IS-krigere.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan sier at formålet med militæroperasjonen i Syria er å forebygge trusler fra terroristgrupper, inkludert IS og en syrisk-kurdisk milits som presidenten sier er tilknyttet forbudte kurdiske opprørere i Tyrkia.

Edrogan sier at onsdagens operasjon er et svar på en rekke angrep i Tyrkia. Et av angrepene han nevner spesielt er selvmordsangrepet på et bryllup nær grensen der 54 mennesker ble drept.

– Ingen bør tro at det syriske problemet er løsrevet fra Tyrkias innenlandske forhold, sier Erdogan ifølge AP.

Onsdagens offensiv setter Tyrkia i en potensiell konflikt med kurdiske krigere i Syria som er støttet av USA. Disse styrkene blir regnet som de mest effektive mot IS i området.

– Dette er en risikabel utvikling

Tyrkias militæroperasjon i Jarablus er en svært risikabel utvikling, mener forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

– Tyrkia har akkurat vært gjennom en omfattende utrenskning av det tyrkiske militæret. Man har problemer med tillit innad i militæret, sentrale personer er blitt fjernet fra sine posisjoner, mye kompetanse er gått tapt, og det er nok en stor grad av usikkerhet, sier Wigen til NTB.

– De er midt i en stor omorganisering, og det å bruke militæret i offensive operasjoner i Syria under slike omstendigheter, er veldig risikabelt, sier han.

Frykter at situasjonen blir fastlåst

Wigen påpeker samtidig at oppgaven ikke bare er å tvinge ekstremistgruppen IS på retrett fra Jarablus, men også å holde på områdene i etterkant.

– Når de angriper både IS og kurdiske grupper, står de i fare for å vikle seg inn i noe som det er tilnærmet umulig å komme seg ut av, sier han.

Blir trolig lenge i Syria

Morten Myksvoll som driver nettstedet tyrkiskpolitikk.no mener at vi vil se et større tyrkisk engasjement på bakken inne i Syria fremover.

– Det er tegn som tyder på at Tyrkia vil etablere seg i området. De har allerede baser i Nord-Irak som bruker i kampen mot IS, og det ser ut til at de vil opprette baser i Nord-Syria for å hindre at IS tar området tilbake igjen - men også for å hindre at de kurdiske styrkene skal avansere, sier Myksvoll til TV 2.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2