Offisielt:

Nå er historiske Hillary presidentkandidat

Det demokratiske partiet har valgt Hillary Clinton som sin kandidat til høstens presidentvalg i USA. Hun er den første kvinnelige presidentkandidaten fra ett av de store partiene i USA.

MØTER TRUMP: Kampen om verdens mektigste posisjon står mellom Hillary Clinton og Donald Trump. (Foto: REUTERS)
MØTER TRUMP: Kampen om verdens mektigste posisjon står mellom Hillary Clinton og Donald Trump. (Foto: REUTERS) Foto: Shannon Stapleton

Det var allerede på forhånd klart at Clinton kom til å vinne avstemningen, men verken hun eller motkandidat Bernie Sanders hadde samlet nok stemmer i nominasjonsvalgene og -møtene til å sikre seg flertall.

Men Clinton fikk som ventet støtte fra et stort flertall av de såkalte superdelegatene – drøyt 700 folkevalgte og høytstående partimedlemmer som har stemmerett på landsmøtet, men som ikke er bundet av noe mandat fra delstatene.

Til sammen sikret hun seg dermed det nødvendige flertallet på minst 2.383 stemmer på landsmøtet. På landsmøtets siste dag, torsdag, skal Clinton tale til de flere tusen landsmøtedeltakerne.

Det er også da hun formelt gir beskjed om at hun aksepterer nominasjonen. Det var delstaten South Dakota som fikk æren av å gi Clinton stemmene som sikret nominasjonen.

Under landsmøtet tirsdag kveld sendte Hillary Clinton en kort videohilsen til delegatene i salen.

– For en ære dere har gitt meg! Hvis noen små jenter sitter oppe og følger med, så skal dere vite at en av dere er USAs neste president, sa hun.

Dersom hun blir valgt i november, blir Clinton USAs første kvinnelige president i januar neste år, nesten 238 år etter at George Washington ble innsatt som den første presidenten i et uavhengig USA etter løsrivelsen fra Storbritannia.

Clinton har allerede bodd i Det hvite hus i åtte år som førstedame mens ektemannen Bill var president fra 1993 til 2001. Deretter var hun senator for New York i åtte år. I 2008 måtte hun gi tapt mot Barack Obama i nominasjonskampen, men satt som utenriksminister i Obamas første presidentperiode.

Motkandidat Donald Trump ble nominert da republikanerne holdt sitt landsmøte forrige uke.

NTB