Kostet 110 milliarder: USAs nye gigantskip er «ubrukelig»

USAs nyeste hangarskip USS Gerald Ford har kostet hele 110 milliarder kroner, men kan ikke tas i bruk. Først må det bygges om.

USS Gerald Ford blir tidenes dyreste skip. Nå må det bygges om for milliarder. Foto: Wikipedia Commons
USS Gerald Ford blir tidenes dyreste skip. Nå må det bygges om for milliarder. Foto: Wikipedia Commons Foto: Mass Communication Specialist Se

Det enorme hangarskipet, som er nærmere 340 meter langt, atomdrevet og vil ha et mannskap på nærmere 5.000, er det dyreste krigsskipet som noensinne er bygget i USA.

Totalprisen på den nye giganten er budsjettert til å ligge på rundt 110 milliarder norske kroner, i tillegg kommer utviklingskostnader på cirka 400 milliarder kroner.

Til sammenligning bruker Norge 69.7 milliarder på totalt 52 F-35 jagerfly.

USA har bestilt tre hangarskip av Ford-klassen, arbeidet på USS John F. Kennedy er allerede i gang, og etter planen skal USS Enterprise påbegynnes neste år.

Etter planen skulle Ford ha vært overlevert til den amerikanske marinen for to år siden, men slik gikk det ikke.

Forsvarsgiganten Northrop Grumman begynte byggingen av det enorme fartøyet for over ti år siden, men Pentagon konkluderer nå med at det har store mangler, viser et notat Bloomberg News har fått tilgang til.

Ifølge notatet må hangarskipet bygges om for at de 75 flyene om bord skal kunne ta av og lande trygt, og det vil heller ikke være i tilstrekkelig stand til å forsvare seg mot angrep.

Flere av systemene om bord er ikke skikkelig testet eller har vist seg å være upålitelige, og hangarskipet som går under den tekniske betegnelsen CVN-78 er derfor ikke stridsklart, konkluderer Pentagons eksperter. NTB/TV 2