Adnan SYED får ny rettssak:

Vil ha «Serial»-dømt ut av fengsel

Etter 16 år i fengsel for drapet på ungdomskjæresten får Adnan Syed, kjent fra podkasten Serial, saken sin opp igjen.

USKYLDIG?: Etter mange års kamp får drapsdømte Adnan Syed en ny rettssak. Syed har siden han ble pågrepet hevdet sin uskyld i drapssaken han er dømt i . Foto: REUTERS.
USKYLDIG?: Etter mange års kamp får drapsdømte Adnan Syed en ny rettssak. Syed har siden han ble pågrepet hevdet sin uskyld i drapssaken han er dømt i . Foto: REUTERS. Foto: Carlos Barria

Dommer Martin Welch besluttet torsdag at 35 år gamle Adnan Syed, kjent fra podkasten Serial, fortjener en ny rettssak med ny gjennomgang av saken som har kapret oppmerksomheten til millioner av lyttere verden over.

– Dommen er frafalt, så dommen er slettet, den er borte, sa advokat Justin Brown til ABC News.

Brown forteller at han vil forsøke å få Syed løslatt så snart som mulig.

– En av de første tingene vi skal gjøre er å se på om vi kan få ham ut ved hjelp av kausjon, men det blir opp til staten om de vil anke dommerens avgjørelse eller gå i gang med en ny rettssak, sa Brown, som gav uttrykk for sin glede på twitter slik:

Syed ble i 2000 kjent skyldig i å ha drept sin 18 år gamle kjæreste, Hae Min Lee, i Baltimore året før. Han ble dømt til livstid i fengsel.

På et rettsmøte i februar sa Syeds advokater at han burde få en ny rettssak fordi hans første advokat i sin tid ikke tok kontakt med et vitne som hevdet å ha sett Syed på skolebiblioteket på samme tid som politiet sier Lee ble drept.

I tillegg sier advokatene at retten ikke fikk vite at data, som angivelig viste at mobilen til Syed var i nærheten av stedet der Lee ble begravet, ikke var pålitelig.

Les hele avgjørelsen fra Baltimore City Court her (ekstern lenke, PDF).

I rettsmøtet i februar sa vitnet Asia McClain Chapman at hun gjentatte ganger forsøkte å ta kontakt med Syeds advokat Cristina Gutierrez om at hun hadde pratet med Syed i 15 minutter på biblioteket, men at hun aldri fikk noe svar.

Avgjørende for at Baltimore City Court nå har bestemt at saken skal opp på nytt, er blant annet at Syeds daværende forsvarer, nå avdøde Maria Cristina Gutierrez, unnlot å krysseksaminere statens ekspertvitne om datatrafikk.

Podcast-oppfølgeren «Undisclosed», som fulgte opp og kom med nye argumenter for at Syed kunne være feilaktig dømt, gis mye av æren for den nye utviklingen av saken.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2