Teslas autopilot granskes etter dødsulykke:

Lastebilsjåfør hevder Tesla-føreren så på film da de krasjet

USA har åpnet føderal etterforskning etter at Tesla-føreren Joshua D. Brown (40) døde i en ulykke mens han brukte elbilens autopilot-funksjon.

GRANSKNING: 25.000 Tesla Model S-biler skal undersøkes som følge av dødsdallet. Foto: AFP
GRANSKNING: 25.000 Tesla Model S-biler skal undersøkes som følge av dødsdallet. Foto: AFP Foto: JOHANNES EISELE

Tesla opplyser at den amerikanske trafikksikkerhetsadministrasjonen NHTSA har startet en innledende gransking av autopilotens ytelse etter at bilprodusenten varslet om ulykken. Tesla kaller hendelsen «et tragisk tap» og sier det er den første dødsulykken som har skjedd mens bilens autopilot har vært på.

– Dette er det første kjente dødsfallet på 210 millioner kilometer der autopiloten var aktivert. For alle kjøretøyer i USA skjer det en dødsulykke for hver 150 millioner kilometer, og på verdensbasis forekommer dette cirka hver 100 millioner kilometer, hevder elbilselskapet og legger til:

– Det er viktig å understreke at NHTSA kun utfører en innledende gransking for å kartlegge om systemet fungerte som forventet.

NHTSA opplyser at de skal undersøke 25.000 Tesla Model S-biler som følge av dødsdallet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Bremsen ikke aktivert

Autopilot-systemet ble lansert i fjor og gjør at bilene kan skifte fil, endre hastigheten og bremse automatisk. I den aktuelle ulykken befant bilen seg på en motorvei med delte kjørebaner da en semitrailer krysset veien og sto på tvers foran Teslaen.

– Verken autopiloten eller føreren oppdaget semitrailerens hvite side i kraftig motlys, og derfor ble ikke bremsen aktivert, forklarer Tesla i en pressemelding.

Ulykken skjedde 7. mai i Williston i Florida.

– Autopilot-systemet blir bedre hele tiden, men er ikke perfekt og forutsetter fortsatt at føreren følger med, heter det fra selskapet.

– Så på Harry Potter

Det var Joshua D. Brown (40) fra Canton i delstaten Ohio som mistet livet i ulykken, melder nyhetsbyrået AP.

40-åringen, som var eier av et teknologiselskap, kalte bilen sin «Tessy» og hadde skrytt av bilens autopilot-system bare en måned før ulykken, ifølge AP.

Frank Baressi (62), som kjørte lastebilen, sier Tesla-sjåføren «så på Harry Potter» på TV-skjermen i bilen da ulykken skjedde. Han vedgår at han ikke kunne se filmen, men at han hørte den.

Tesla Motors sier imidlertid at det ikke er mulig å se videoer på berøringsskjermen på Model S-bilene.

(NTB / TV 2)

Mer innhold fra TV 2