Skottlands regjeringssjef: – Skottland kan legge ned veto mot Brexit

Skottland kan legge ned veto for å hindre at Storbritannia melder seg ut av EU, sier skottenes regjeringssjef Nicola Sturgeon.

GOODBYE UK? Regjeringssjef Nicola Sturgeon tror det blir avholdt en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet. Her vinker hun til fotografene i Edinburgh 6. mai i år.  AFP PHOTO / Andy Buchanan
GOODBYE UK? Regjeringssjef Nicola Sturgeon tror det blir avholdt en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet. Her vinker hun til fotografene i Edinburgh 6. mai i år.  AFP PHOTO / Andy Buchanan Foto: Andy Buchanan

Det skotske parlamentet kan prøve å blokkere Storbritannias exit fra EU, sier Skottlands regjeringssjef Nicola Sturgeon til BBC.

Mens 52 prosent av britene stemte for Brexit torsdag, var det et klart flertall i Skottland for å forbli en del av EU. Bare 38 prosent av skottene stemte for å forlate unionen.

Dersom det skotske parlamentet blir bedt om å vedta sitt samtykke til Brexit, vil Sturgeon be dem om å stemme nei.

Partiet hennes har nesten halvparten av setene i det skotske parlamentet, 63 av 129.

Vil forsøke å stanse Brexit

På spørsmål om hva det skotske parlamentet kan gjøre nå, svarte hun følgende i et intervju på BBCs program Sunday Politics Scotland:

– Det du snakker om er om hvorvidt det er nødvendig med samtykke fra de folkevalgte, eller om det kan gjøres et fremstøt i nasjonalforsamlingen. Sett fra et logisk perspektiv er det usannsynlig å tro at det ikke vil være et krav. Men jeg antar at den britiske regjeringen vil innta et fullstendig annerledes syn på dette, så vi er nødt til å vente og se på hvilken vei diskusjonen tar videre, sa hun til BBC.

På spørsmål om hun vil be den skotske nasjonalforsamlingen om å støtte et fremstøt for å stanse brexit, svarte hun «selvsagt».

– Hvis den skotske nasjonalforsamlingen skulle konkludere på grunnlag av det som er til det beste for Skottland, så vil det selvsagt være på sin plass å si at vi ikke vil stemme for noe som er imot Skottlands interesser, la hun til.

Ny avstemning om uavhengighet

Sturgeon sier Storbritannias nei til EU har satt Skottland i en helt ny situasjon.

Det er mindre enn to år siden en folkeavstemning endte med et ja til fortsatt union med resten av Storbritannia, men nå kan altså stemningen ha snudd.

– Det Storbritannia som Skottland stemte for å fortsatt være en del av i 2014, eksisterer ikke mer, fastslo Sturgeon under et BBC-intervju søndag. Hun uttalte samtidig at det er svært trolig at det vil bli avholdt en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet.

En ny meningsmåling gjennomført for den skotske avisen The Sunday Post, etter at britene stemte nei til EU torsdag, viser at 59 prosent av skottene nå støtter løsrivelse fra Storbritannia. Skottene stemte klart for fortsatt medlemskap i EU – 62 prosent vil ikke forlate det europeiske fellesskapet – men et knepent engelsk flertall kan tvinge dem ut av unionen.

(NTB/ TV 2)

Mer innhold fra TV 2