FN bekrefter at Erik Solheim (61) blir UNEP-sjef

FNs generalsekretær bekrefter at Erik Solheim (61) er innstilt som ny sjef for FNs miljøprogram (UNEP).

Tidligere statsråd for SV, Erik Solheim,  får ny toppjobb i FN. Her er han avbildet under lansering av boken 'Politikk er å ville' hos Cappelen Damm. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere statsråd for SV, Erik Solheim, får ny toppjobb i FN. Her er han avbildet under lansering av boken "Politikk er å ville" hos Cappelen Damm. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Solheim har vært leder for OECDs utviklingskomité (DAC) i Paris siden 2013. Før det var han miljøminister i Norge.

Den tidligere SV-lederen var en av tre kandidater det sto mellom etter flere intervjurunder, ifølge Dagens Næringsliv , som meldte om utnevnelsen mandag.

Solheim bekreftet tidligere i år at regjeringen hadde fremmet hans kandidatur til stillingen.

– Det er få som har den kombinasjonen av miljø- og utviklingsarbeid på høyt politisk nivå som jeg har. Så vidt jeg vet er jeg den eneste som noen gang har vært både utviklings- og miljøminister, sa han til Bistandsaktuelt den gang.

UNEPs hovedkontor ligger i Nairobi i Kenya. Organisasjonen har som oppgave å koordinere FNs miljøaktiviteter, støtte utviklingsland i å innføre miljøvennlig politikk og oppfordre til bærekraftig utvikling gjennom sunne miljøvennlige tiltak. (©NTB)