Kerry: – Våpenhvile for hele Syria er første prioritet

USAs utenriksminister John Kerry ber partene i Syria gjeninnføre en våpenhvile for hele landet.

ØNSKER VÅPENHVILE: Utenriksminister John Kerry ønsker våpenhvile snarest i Syria. Foto: NTB Scanpix.
ØNSKER VÅPENHVILE: Utenriksminister John Kerry ønsker våpenhvile snarest i Syria. Foto: NTB Scanpix. Foto: Omar Sanadiki

Dette har første prioritet, mener USAs utenriksminister John Kerry.

– Ministeren har gjort det klart at det å få en slutt på volden i Aleppo og gå tilbake til en varig, landsomfattende våpenhvile er øverste prioritet, sier talsmann John Kirby om telefonsamtalene Kerry hadde med FN-utsending Staffan de Mistura og lederen for Syrias viktigste opposisjonsgruppe lørdag.

Regjeringen i Syria har i helgen innført to midlertidige våpenhviler, mens byen og provinsen Aleppo er ikke omfattet av disse. Det har vært kraftige angrep mot Aleppo med over 200 drepte sivile den siste tiden. Også et sykehus, som drives med støtte fra Leger Uten Grenser, ble bombet. Over 50 personer, inkludert minst seks leger, ble drept.

Anas al-Abdeh, som leder den største opposisjonsgruppen Syrias nasjonalkoalisjon (SNC) sier til AFP i Istanbul at muligheten for en politisk løsning i Syria står i fare.

– Regjeringen er ikke interessert i en politisk løsning, og de er egentlig heller ikke interessert i å høre om initiativer til opphør i kamphandlingene. Vi tror at med mindre det internasjonale samfunnet gjør noe med dette, så vil hele utsikten til en politisk løsning være i fare, sier Abdeh.

Han mener angrepene mot Aleppo truer den skjøre våpenhvilen som har gitt nytt håp til fredssamtalene i Genève.

(NTB)

Mer innhold fra TV 2