To direktører går av i Telenor

Finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen går av som følge av Vimpelcom-saken.

SLUTTER: To av selskapets direktører, Richard Olav Aa (t.h.) og Pål Wien Espen trer av. Foto: Telenor. 
SLUTTER: To av selskapets direktører, Richard Olav Aa (t.h.) og Pål Wien Espen trer av. Foto: Telenor. 

Meldingen kommer etter at advokatfirmaet Deloitte fredag overleverte sin sluttrapport om Telenors håndtering av eierskapet i Vimpelcom.

Ifølge Dagens Næringsliv, som har fått tilgang til rapporten, rettes det kraftig kritikk av hvordan Telenor har håndtert bekymringsmeldingene om korrupsjon i Wimpelcom.

Både konsernsjef, styret og næringsministeren burde blitt informert mye tidligere, ifølge rapporten.

Det er ikke funnet at Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon eller andre lovbrudd, men rapporten avdekker svakheter internt i Telenor.

I 2011 varslet en Telenor-ansatt om alvorlige korrupsjonsmistanker i forbindelse med Vimpelcoms investeringer i Usbekistan.

Men disse meldingene nådde ikke toppledelsen i Telenor. Meldingene stoppet opp hos finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen, som nå trer av.

Det var først i mars 2014 at daværende konsernsjef Jon Erik Baksaas fikk meldingene om korrupsjonsbekymringene. Styret ble ikke informert før i desember 2014, og det tok ennå ti måneder før informasjonen nådde næringsminister Monica Mæland (H).

Ifølge DN må Baksaas tåle kritikk, fordi oppfølgingen av Vimpelcom var lagt opp på en måte hvor sensitiv informasjon ikke skulle deles.

Tidligere i år innrømmet Vimpelcom, hvor Telenor eier 33 prosent av aksjene, å ha betalt bestikkelser til den usbekistanske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Juridisk direktør Pål Wien Espen sier til DN at han er glad rapporten bekrefter at Telenor ikke har vært innblandet i korrupsjon.

– Jeg ser imidlertid i ettertid at det, da TeliaSonera-saken sprakk i 2012, er gode grunner til at jeg burde ha forvisset meg om at daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var kjent med saken, sier han til avisen.

Han forteller også at han ble tilbudt en ny stilling innenfor Telenorsystemet, men etter en nøye vurdering har han valgt å takke nei til dette tilbudet. Det er ikke kjent hva han skal gjøre fremover.

Finansdirektøren Richard Olav Aa har vært permittert siden i fjor høst. Han sier i en pressemelding at han mener at han behandlet bekymringsmeldingen korrekt.

Rapporten fra Deloittes gjennomgang blir fremlagt på en pressekonferanse hos Telenor fredag kl. 11.00.

NTB/TV 2

Mer innhold fra TV 2