DNB sjekket seg selv tre ganger – fant ikke kobling til skatteparadis

Virksomheten i skatteparadis havnet i søkelyset i 2007, 2009 og 2014.

DNBs virksomhet i Luxembourg er kommet i søkelyset. FOTO: ANTHONY DEHEZ / AFP / NTB SCANPIX
DNBs virksomhet i Luxembourg er kommet i søkelyset. FOTO: ANTHONY DEHEZ / AFP / NTB SCANPIX Foto: Anthony Dehez / AFP

DNBs virksomhet i skatteparadis havnet i søkelyset i 2007 og 2009, og Finanstilsynet ba om møter og redegjørelse.

Til tross for at DNB i to omganger har gått gjennom sine koblinger til skatteparadiser, sier ledelsen at den ikke kjente til formidlingen av selskaper på Seychellene, skriver Dagens Næringsliv.

I 2009 ba Finanstilsynet om flere møter med DNB etter en dokumentar på NRK om bankens koblinger til skatteparadiset Cayman Islands. DNB skal ha gått gjennom saken og tilsynet fikk en redegjørelse. DNBs koblinger til skatteparadiser var også i søkelyset i 2007, da daværende finansminister Kristin Halvorsen gikk ut og advarte DNB mot å legge til rette for at kunder fikk mulighet til å holde penger skjult i utlandet.

DNBs informasjonssjef Even Westerveld skriver i en epost at banken hadde en gjennomgåelse og gjorde flere tiltak allerede etter kritikken fra Halvorsen i 2007.

– Vi erkjenner at det er naturlig å stille spørsmål med hvorfor ikke virksomheten knyttet til formidling av selskaper på Seychellene kom opp i forbindelse med tiltakene, skriver Westerveld.

Og i 2014 spurte Næringsdepartementet DNB om deres filial i Luxembourg var involvert i skatteparadis.

– Svaret de fikk var nei, sier næringsminister Monica Mæland til NRK.

Mæland sier hun ikke husker nøyaktig når dialogen fant sted, men at DNB er spurt om forhold til skatteparadis og Luxembourg etter at hun tiltrådte som næringsminister.

Hun vil ikke utdype konkret hvordan spørsmålet lød.

– Generelt har vi spurt om skatteparadis og Luxembourg, og de har svart nei. Jeg må bare konstatere at det er dette svaret vi har fått basert på det de mener å ha visst, sier Mæland.

Hun bekrefter imidlertid at det ikke ble spurt direkte om DNBs datterselskaper.

– Nei, men retningslinjene til DNB omfatter også datterselskaper, sier næringsministeren til NTB.

Aftenposten avslørte søndag at DNBs filial i Luxembourg har bistått kunder med å opprette selskaper på Seychellene.

Kan bli DNB-høring på Stortinget

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité må vurdere å åpne sak om DNB-avsløringene.

Lundteigen sier til VG at han mener saken har utviklet seg på en trist måte.

– Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag et brev hvor vi ber om svar på om Finanstilsynet har tilstrekkelig kontroll med DNB og andre bankers rådgivning i retning skatteparadiser. Med det som nå har kommet fram, mener jeg det må vurderes å åpne sak for å få fram hvem som har visst hva, og hvem som har ansvar for at kunder er blitt hjulpet til å plassere penger i skatteparadiser, sier Lundteigen til avisa.

I brevet til finansminister Siv Jensen (Frp) spør komiteen om hva Finanstilsynet har gjort for å sikre at DNB ikke legger til rette for ulovlig virksomhet som skatteunndragelser.

– DNB bør etterforskes

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener norsk politi bør starte etterforskning av DNB som følge av avsløringene i Panama Papers.

I et intervju med Dagsavisen sier Joly at alle aktører som har vært involvert i opprettelsen av postkasseselskaper på Seychellene, må etterforskes, inkludert DNB.

– Den bør ta sikte på hovedpersonene, de rike som har opprettet selskapene, men også tilretteleggerne som banker og advokatfirmaer, sier Joly, som for tiden er nestleder i EUs spesialkommisjon for skatt.

Joly viser til at det er forbudt å medvirke til skatteunndragelse og skjule penger. Hun mener saken ikke dreier seg om hvorvidt DNB har opptrådt umoralsk eller ikke.

– Spørsmålet er om det er lovlig eller ulovlig. Derfor trenger vi etterforskning. For ofte har vi ikke etterforsket. Etter finanskrisen etterforsket vi bankene på Island, og 30 personer ble dømt. Det skjedde verken i USA, England eller Norge. Denne gangen må vi tørre å se på hele spekteret, sier hun.

Så langt er det ikke kommet avsløringer som tyder på at DNB har gjort noe ulovlig i sin virksomhet i Luxembourg, hvor de hjalp kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser. (©NTB)

Panama Papers omtales som historiens største lekkasje.
Panama Papers omtales som historiens største lekkasje.

Mer innhold fra TV 2