Tre leger sluttet etter konflikt på Rikshospitalet

Tre erfarne kirurger har i nesten ett år vært i konflikt med ledelsen ved landets eneste avdeling for nyre- og levertransplantasjoner på Rikshospitalet. Nå har alle tre sluttet.

BEKYMRET: At tre erfarne kirurger slutter samtidig, har en stor effekt på et lite fagmiljø. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: At tre erfarne kirurger slutter samtidig, har en stor effekt på et lite fagmiljø. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– I samarbeidende fagmiljø er det en stor bekymring for at denne konflikten rammer pasientbehandlingen og dermed den nasjonale funksjonen seksjonen har ansvaret for, sier Aasmund Bredeli, tillitsvalgt for overlegene på Oslo universitetssykehus, til VG.

Han frykter for hva det vil si for fagutviklingen at tre av de fire mest erfarne seniorkirurgene på fagfeltet er fjernet.

Det siste året har det vært en nedgang i antall nyre- og levertransplantasjoner utført ved avdelingen. Konstituert klinikksjef for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon, Morten Tandberg Eriksen, avviser at nedgangen i antall operasjoner er knyttet til konflikten.

– Den eneste måten å si at dette har noen effekt på, er hvis vi ikke hadde klart å transplantere de organene som var tilgjengelige, og det har vi klart, sier Eriksen.

Konflikten mellom de tre kirurgene og sykehuset skal ha startet allerede høsten 2014. Det hele endte med at de tre overlegene ble permittert med full lønn i månedsskiftet mars/april i fjor. Nylig sluttet alle tre ved sykehuset. (©NTB)