Komponist Ennio Morricone er død

Den italienske komponisten Ennio Morricone er død. Han ble 91 år gammel.

KOMPONIST: Den Oscar-vinnende komponisten Ennio Morricone er død. Foto: Luca Bruno
KOMPONIST: Den Oscar-vinnende komponisten Ennio Morricone er død. Foto: Luca Bruno

Det melder det italienske nyhetsbyrået Ansa mandag.

91-åringen var innlagt på sykehus i Roma etter å ha falt og pådratt seg et lårbeinsbrudd, og han døde som følge av komplikasjoner av dette, ifølge flere medier.

Morricone-familiens advokat og venn Giorgio Assumma sier til DPA at Morricone døde tidlig mandag, «beholdt total tilstedeværelse og verdighet helt til det siste», og fikk tatt farvel med sin kone Maria.

Leone-samarbeid

Italieneren er en legende innen filmmusikk, og har komponert musikk for drøyt 500 filmer.

Mest kjent er han kanskje for samarbeidet med regissør Sergio Leone om hans sjangerdefinerende spagettiwestern-filmer fra 60- og 70-tallet, blant dem «Ondt blod i Vesten» og «Den gode, den onde og den grusomme».

Paret samarbeidet også om «Ondt blod i Amerika» fra 1984, der Morricone komponerte den ikoniske musikken til filmens lange åpningsscene.

Oscar-vinner

I nyere tid har han jobbet sammen med blant annet Quentin Tarantino.

Musikken til Tarantinos westernfilm «The Hateful Eight» innbrakte Morricone hans første «ordentlige» Oscar i 2016, etter at han i 2007 – etter fem nominasjoner – mottok en Æres-Oscar, delt ut av Clint Eastwood.

Da han snakket med NTB før sin konsert i Telenor Arena i januar 2019, fortalte han hva som drev ham til å fortsatt spille konserter, langt inn i alderdommen.

– Hoveddrivkraften min er å se og føle reaksjonen til publikum når de lytter til musikken min, og lytter til musikken uten bildene fra filmen. Det er veldig viktig så vel som givende for meg å se, sa Morricone.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2