viruset:

Årets folkekongress i Kina utsettes

I alt 150 flere mennesker har omkommet av det nye koronaviruset det siste døgnet, nå blir folkekongressen i Kina utsatt.

DØDSVIRUS: Totalt 2592 mennesker har omkommet som følge av koronaviruset. Foto: Xiao Yijiu
DØDSVIRUS: Totalt 2592 mennesker har omkommet som følge av koronaviruset. Foto: Xiao Yijiu

Med de oppdaterte tallene har 2.592 personer omkommet som følge av viruset. Samtlige, så nær som en av de døde, er registrert i den hardest rammede Hubei-provinsen.

Helsemyndighetene opplyste også at 409 nye smittetilfeller er registrert det siste døgnet.

Utsetter folkekongress

Søndag meldte helsemyndighetene om at 97 mennesker hadde omkommet.

Virusutbruddet rammer Kina hardt og påvirker livet til de fleste i hele det store landet.

Mandag besluttet regjeringen å utsette den årlig folkekongressen for første gang siden kulturrevolusjonen i 1966.

Den årlige kongressen i Kinas kommunistparti samler hele toppsjiktet i partiet, blant dem president Xi Jinping. Kongressen er formelt sett Kinas øverste statsorgan og lovgivende forsamling.

Møtes mandag

Om lag 3.000 representanter fra hele Kina deltar på kongressen som også formelt godkjenner statsbudsjettet og vedtar lover. Representantene kommer fra de lokale folkekongressene i Kinas regioner.

Nå har imidlertid mange representanter nok med å bedrive virusbekjempelse i sine hjemmeregioner. Beijing har også innført karantene for dem som kommer fra andre deler av Kina, noe som medfører en rekke praktiske problemer når 3.000 delegater til kongressen skal samles.

Ledelsen for Kinas kommunistparti skal heller ikke være lystne på å bli filmet og fotografert med ansiktsmasker all den tid de vil forsøke å gi inntrykk av å ha kontroll på situasjonen.

Kommunistpartiets sentralkomité skal møtes mandag for å diskutere en utsettelse av kongressen som etter planen skal starte 5. mars.

– Dersom ikke situasjonen er vesentlig bedre innen mandag, vil en beslutning om ikke å utsette folkekongressen være urimelig og gi inntrykk av en desperat holdning fra myndighetene for å opprettholde et inntrykk om en politisk normalitet som ikke finnes, sier professor Ling Li i kinesisk politikk ved universitetet i Wien.

Letter på isolasjonen

Samtidig med at dødstallene steg mandag, signaliserte likevel myndighetene en viss oppmyking i den totale isolasjonen som millionbyen Wuhan har vært holdt under. Wuhan er den største byen i Hubei-provinsen og episenteret der man mener utbruddet av covid-19-viruset startet før jul.

Oppmykingen går ut på at enkelte personer under bestemte forutsetninger kan gis tillatelse til å reise fra byen. Utreisetillatelsen vil gjelde for personer som ikke er beboere i Wuhan, dersom de ikke har noen symptomer på sykdom og de aldri har vært i kontakt med noen syke, opplyser myndighetene.

Smitte i Kuwait og Bahrain

Wuhan, med sine 11 millioner innbyggere, har vært avstengt siden 23. januar etter at myndighetene stanset alle transportforbindelser inn og ut av byen i et forsøk på å begrense virussmitte.

Mandag morgen melder statlige medier i Bahrain og Kuwait at de har registrert de første smittetilfellene av covid 19-viruset.

Det er tidligere registrert smitte i flere land i regionen, blant annet Iran. Der er det meldt om åtte dødsfall på grunn av viruset siden onsdag, og totalt 43 smittetilfeller.

Tyrkia, Pakistan, Afghanistan og Armenia har stengt grensene til Iran i et forsøk på å hindre spredning.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2