Dødsviruset sprer seg – smitter mellom mennesker

Et nytt virus som kan føre til alvorlig lungesykdom, smitter mellom mennesker, bekrefter kinesiske myndigheter. Nærmere 220 personer har fått påvist smitten. Nå forbereder Folkehelseinstituttet seg på at viruset kan komme til Norge.

KINA: Nærmere 220 personer er nå rammet av viruset i Kina. Foto: Darley Shen / AFP / NTB scanpix
KINA: Nærmere 220 personer er nå rammet av viruset i Kina. Foto: Darley Shen / AFP / NTB scanpix

Det nye coronaviruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom med symptomer som feber og pusteproblemer. Forskere mener at sykdommen kan ha smittet fra dyr til mennesker.

WHOs krisekomité samles onsdag i Genève og vil ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

Frykten er at viruset smitter raskere enn først antatt.

217 påviste tilfeller var registrert i Kina mandag. Blant annet har viruset spredt seg til storbyene Shanghai og Beijing.

Tredobling

Antallet smittede mandag er en tredobling fra søndag.

Tre av de 217 pasientene er døde. 198 av tilfellene er registrert i Wuhan, der viruset innledningsvis ble påvist i tilknytning til et fiskemarked. Byen med elleve millioner innbyggere er et viktig knutepunkt for transport i Kina.

Det aktuelle fiskemarkedet er midlertidig stengt for vasking og desinfeksjon av kinesiske myndigheter, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det er særlig sårbare personer, eldre eller mennesker med allerede redusert helsetilstand, som er i faresonen.

Råd ved reise

  • Vask hendene hyppig med såpe og vann
  • Unngå kontakt med dyr (inkludert fugler), både levende og døde, og markeder som selger dyr og ferskvarer
  • Sørg for at egg og kjøtt er tilstrekkelig kokt eller stekt
  • Ta kontakt med helsepersonell ved symptomer på lungebetennelse (feber, hoste og pusteproblemer)
  • Personer som utvikler tegn på lungebetennelse i løpet av de første 14 dagene etter hjemreise bør ta kontakt med lege med tanke på coronavirus
  • Kilde Folkehelseinstituttet

Europeiske myndigheter har foreløpig ikke gitt reiserestriksjoner i området, og det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer riskoen for smitte for reisende til Wuhan som lav til moderat.

– Det er fremdeles tidlig i utbruddet, og det kommer nye oppdateringer hver dag. Det er vanskelig å konkludere med noe per nå, men vi følger situasjonen og rådene som kommer fra WHO tett, sier overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet til TV 2.

Reisende oppfordres til å holde seg unna besøk på matmarkeder med levende dyr.

– Foreløpig er det sett noen reisetilfeller, og vi forbereder oss på at det kan komme tilfeller i Norge også. Vi får diagnostikk på plass og følger situasjonen, sier Hauge.

Viruset har de siste dagene også blitt påvist i Sør-Korea, Japan og Thailand.

Viruset sammenlignes med SARS-viruset, som i 2002 og 2003 krevde 650 menneskeliv i Kina.

– Det er ekstremt viktig at utbruddet tas alvorlig og at alle gjør alt de kan for å hindre videre spredning av viruset, sa den kinesiske presidentene Xi Jinping mandag.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Frykter 1700 smittede

Europeiske forskere mener antallet smittede trolig er mye høyere en myndighetenes offisielle tall, og anslår at så mange som 1700 kan være rammet.

KILDE: En arbeider har på seg heldekkende drakt og beskyttelsesutstyr ved sjømarkedet i Wuhan i Hubei-provinsen, der det er antatt at coronaviruset først smittet mennesker. Foto: Darley Shen / Reuters / NTB scanpix
KILDE: En arbeider har på seg heldekkende drakt og beskyttelsesutstyr ved sjømarkedet i Wuhan i Hubei-provinsen, der det er antatt at coronaviruset først smittet mennesker. Foto: Darley Shen / Reuters / NTB scanpix

Myndighetene i Hongkong har økt innsatsen for å screene reisene fra Fastlands-Kina, blant annet med temperatursjekk.

Amerikanske myndigheter bekreftet fredag at det blir gjennomført screening av fly fra Wuhan til San Francisco og New York, samt ved flyplassen i Los Angeles.

– Foreløpig ser det ut til at viruset gir mindre alvorlig sykdom enn lignende virus, som MERS og SARS, som er litt samme type virus. Det kan virke som om flertallet av de smittede får mild sykdom, mens noen utvikler lungebetennelse. Men dette er foreløpige vurderinger som kan endres. Estimater fra London som kom sist uke viser at det kan være flere tusen som allerede er syke, og i så fall er dødeligheten svært lav, sier Hauge ved Folkehelseinstituttet.

(©NTB / TV 2)

Mer innhold fra TV 2