Frykter dødsorkan er på vei – Trump erklærer unntakstilstand

Den tropiske stormen Barry har truffet kysten i Louisiana i USA. Innbyggerne forbereder seg på mulig orkan og potensielt store ødeleggelser.

I New Orleans og andre kystbyer i delstaten Louisiana forbereder innbyggerne seg på uværet, som fører med seg kraftig vind, ekstreme nedbørsmengder og mulig flom.

Regn og vind har allerede begynt å merkes langs kysten.

1200 døde

Myndighetene frykter at den tropiske stormen, som har fått navnet Barry, kan komme opp på samme nivå som orkanen Katrina i 2005. Uværet tok livet av 1200 mennesker.

Værsystemet, som allerede har skapt oversvømmelser i den lavtliggende byen, er ventet å nå orkanstyrke fredag eller tidlig lørdag.

USAs president Donald Trump har erklært unntakstilstand. I en twittermelding ber han alle langs kysten om å gjøre forberedelser og følge oppfordringene fra lokale myndigheter.

– Vær forberedt, vær forsiktig og vær TRYGG!, skriver han.

Er du i nærheten av uværet? Tips TV 2 her.

Livstruende flom

Senteret har bemerket at vedvarende vinder har økt i styrke til nærmere 22,5 meter per sekund.

Ifølge NHC vil Barry kunne bringe med seg livstruende flommer til kyst- og elveområder. Det er ventet regnmengder opp mot en halv meter i deler av delstaten.

Stormen befinner seg omtrent 145 kilometer fra utløpet til Mississippi-elven. Louisianas guvernør John Bel Edwards har erklært unntakstilstand.

Uværet fører med seg en rekke utfordringer. The Missisippi River, som til vanlig har en vannstand på mellom 1,8 meter til 2,4 meter har nå steget til nærmere fem meter. Det skriver CNN.

Vannstanden øker

Det er ventet at vannstanden kan stige helt opp mot seks meter. Lignende nivåer har ikke blitt målt i delstaten siden 1950.

– Dette er første gangen vi ser en tropisk storm hvor vannstanden i elven er så høy, sier meteorolog Jeffrey Graschel til kanalen.

Den tropiske stormen Barry er ventet å være den første tropiske stormen til å treffe USA i år. Det har blitt erklært unntakstilstand i Orleans, Jefferson, St. Bernard, Plaquemines og St. Charles. I flere av byene er det også påbudt å evakuere.

– Veldig redd

Dette gjelder ikke for New Orleans, som ble hardest rammet da orkanen Katrina traff i 2005. Flere av innbyggerne tar likevel ingen sjanser, og velger evakuere.

– Jeg har ikke sett så mye regn og flom før en orkan på lang tid. Hvem vet som kommer og hvordan byen vil håndtere det, sier Dannie Davis til CNN.

Claire Grogan har bodd like i nærheten av MIssisippi River i New Orleans i over 40 år. Hun har aldri tidligere vært redd, før nå.

– Vannstanden i elva er så høy, så jeg er veldig redd for å bli værende, sier hun.

Orkanen Katrina fra 2005 er den mest ødeleggende orkanen i amerikansk historie. Store områder ble oversvømt. Minst 1.200 mennesker omkom, hovedsakelig i New Orleans, der 75 prosent av byen sto under vann, etter at byens forsvarssystem mot flom brøt sammen.

(©NTB/TV 2)