Journalist (29) skutt og drept i opptøyer i Nord-Irland

Den 29 år gamle journalisten Lyra McKee ble drept under opptøyer i Derry i Nord-Irland sent torsdag. Politiet ser på saken som en terrorhendelse.

Bensinbomber ble kastet mot politiet. Foto: Niall Carson
Bensinbomber ble kastet mot politiet. Foto: Niall Carson

Rundt midnatt ble politibiler angrepet med brannbomber i Creggan-området i den nordirske byen.

Flere skudd ble avfyrt i det som beskrives som opptøyer, ifølge BBC. Bilder viser maskerte menn som kaster gjenstander på politiet.

– Vi kan beklageligvis bekrefte at en 29 år gammel kvinne er drept som følge av skudd som ble avfyrt i Creggan. Vi ser på dette som en terrorhendelse og har igangsatt drapsetterforskning, skriver politiinspektør Mark Hamilton på Twitter.

– Vi behandler dette som en terrorhandling, og vi har startet en drapsetterforskning.

Den drepte kvinnen er Lyra McKee. En journalist som var ute på jobb for å dekke opptøyene, skriver Sky News.

Ukjent motiv

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak hendelsen eller hva motivet er, men angrepet skjer kun få dager før irske republikanere er ventet å holde en ulovlig demonstrasjon mandag. Det er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold at irske republikanere står bak angrepet.

Det er også kommet meldinger om at opptøyene ble utløst som følge av politirazziaer mot flere private hjem i Mulroy Park og Galliagh-området.

Politiet har lagt skylden på en gruppe kalt New IRA for økningen i vold de siste månedene.

Fordømmer angrepet

Derrys viseborgermester Gary Middleton i det nordirske unionistpartiet DUP fordømmer hendelsen.

– Motbydelige voldshendelser i Creggan i natt. Terroristene som er ansvarlige, må fjernes fra våre gater, skriver han på Twitter.

Også i fjor var det lignende opptøyer i Derry, da rundt 70 brannbomber ble kastet mot politiet.

Derry har historisk vært et midtpunkt for den blodige konflikten i Nord-Irland som startet i 1969, også kjent som The Troubles. Konflikten utspilte seg mellom katolske republikanere som ønsker at Nord-Irland skulle bli del av et forent Irland, og protestantiske «lojalister» som ville beholde tilhørigheten til Storbritannia.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2