49 drept i terrorangrep i moské på New Zealand

49 personer er drept i terrorangrep ved to moskeer i Christchurch på New Zealand og 48 personer er alvorlig skadet. Foreløpig er én mann i 20-årene siktet for drap.

Minst 49 personer er bekreftet døde i terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch i New Zealand fredag.

41 personer ble drept i Noor-moskeen, mens 7 ble drept i Linwood-moskeen i Christchurch, opplyser politisjef Mike Bush på en pressekonferanse.

Det er uklart hvor det siste offeret ble drept.

Like etter fredagsbønnen hadde startet, klokken 13.40 lokal tid fredag, i Noor-moskeen i Deans Avenue i Christchurch, kom én person inn i moskeen og begynte å skyte rundt seg.

– Et nøye planlagt angrep

Til britiske The Guardian opplyser et vitne at den første rapporterte skyteepisoden varte i over 20 minutter, og at skytteren gikk systematisk fra rom til rom.

Et vitne forteller til Radio New Zealand at en mann ikledd militærjakke, hjelm og briller, entret moskeen og avfyrte skuddene.

– Det var et nøye planlagt angrep, men våre verdier kan ikke bli svekket av dette angrepet. Jeg fordømmer ideologien til personene som sto bak dette. Dere valgte kanskje oss, men vi avviser dere fullstendig, sa en gråtkvalt New Zealands statsminister Jacinda Ardern.

Én mann siktet

Foreløpig er én mann i 20-årene siktet for drap.

– Én person, en mann i slutten av 20-årene, er siktet for drap, og skal fremstilles for retten i Christchurch lørdag morgen, sier politisjef Mike Bush.

Politiet opplyste først at tre menn og en kvinne var pågrepet, men statsminister Jacinda Ardern sier en av dem er sjekket ut av saken.

Det er uklart hvor mange som skal ha vært involvert i angrepene, men politiet jakter ikke aktivt på flere gjerningspersoner.

En av de antatte gjerningsmennene er en australsk høyreekstrem terrorist, opplyser Australias statsminister Scott Morrison.

– Jeg fordømmer det voldelige, høyreekstreme terrorangrepet som tok livet av så mange uskyldige newzealendere i det de på fredelig vis skulle praktisere sin tro i moskeene i Christchurch, skriver Morrison på Twitter.

Historiens mørkeste dag

Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, sier statsminister Ardern etter massakren.

– Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personene bak denne volden, er ikke oss. De har ingen plass i New Zealand, sier hun.

​Politiet oppfordret innbyggerne i Christchurch om å holde seg hjemme i timene etter skytingen.​

Politiet på New Zealand jakter ikke aktivt på flere mistenkte etter terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch. Tre er pågrepet, én av dem er siktet.

SKADET: En av de skadde etter skytingen i moskeen blir fraktet med ambulanse til sykehus. Foto: Reuters
SKADET: En av de skadde etter skytingen i moskeen blir fraktet med ambulanse til sykehus. Foto: Reuters

– Alle ressurser gjør alt de kan for å holde samfunnet trygt. Det har ikke vært noen trusler etter denne, sier Mike Bush i New Zealands politi.

Politiet kjenner til at det verserer et navn på en angivelig gjerningspersonen, men ønsker ikke å bekrefte noe rundt dette, opplyser politisjef Mike Bush.

Foreløpig er én mann i slutten av 20-årene siktet for drap. Han framstilles for varetektsfengsling lørdag. To andre ble pågrepet med våpen, men det er uklart om de har en forbindelse til angrepet.

Minst 49 mennesker ble drept i de to moskeene.

er i regionen, og at vi holder på å mobilisere alle nasjonale styrker for å holde folk trygge. Jeg vil også oppfordre folk til å holde seg hjemme, sier Bush.

På en pressekonferanse klokken 05.30 norsk tid forteller Bush at fire personer, tre menn og en kvinne er arrestert. En av dem ble ganske raskt løslatt.

– Vi er ikke kjent med at det er flere, men vi kan ikke utelukke at det ikke er andre involvert, sier han.

Ved 08-tiden, norsk tid, rapporteres det om minst 40 drepte og 48 personer alvorlig skadet.

– Døde mennesker overalt

Ifølge leder, Mustafa Farouk, i en muslimsk paraplyorganisasjon på New Zealand, kan så mange som 500 ha vært i Noor-moskeen da skytingen fant sted.

– Jeg så døde mennesker overalt, sier vitnet Len Peneha.

BEVÆPNET: Politi patruljerte utenfor moskeen i Christchurch etter skyteepisoden fredag. Foto: Mark Baker
BEVÆPNET: Politi patruljerte utenfor moskeen i Christchurch etter skyteepisoden fredag. Foto: Mark Baker

Kort tid senere kom det melding om skyting i en annen moske, Linwood-moskeen i samme by. Da politiet i tillegg fikk kontroll på flere bombebiler rundt omkring i byen, valgte de å sperre av skoler og gater.

Også Cathedral Square ble sperret, der tusenvis av elever og studenter skulle holde en klimamarkering. Politioverbetjent Mike Bush uttalte «at det ikke blir mer alvorlig enn dette».

– Jeg så fire skadde personer og to som lå livløs på bakken, sier moskeens tidligere leder Mohammed Jama til nettavisen Stuff .

Politiet sperret under aksjonen av Cathedral Square, der tusenvis av elever og studenter skulle holde en klimamarkering.

Evakuerer bygninger

Ifølge New Zealand Herald skal det ha vært rundt 200 mennesker i moskeen da skytingen startet.

– Først trodde vi det var et elektrisk sjokk, men så begynte alle å løpe, sier Mohan Ibrahim, som var til stede, til avisen.

Han forklarer at han skal ha sett flere drepte og mange som var skadet.

– Jeg har fortsatt venner der inne. Jeg har prøvd å ringe vennene mine, men det er mange jeg ikke har hørt fra. Jeg er redd for livene deres, følger han opp.

Ifølge BBC ble skoler i området midlertidig sikret og stengt, og væpnet politi arbeidet med å evakuere nærliggende bygninger.

Klokken 06:00 norsk tid skriver politiet på Twitter at skolene i Christchurch er åpene igjen.

Oppdaget bomber

I tillegg til skyteepisodene, bekrefter lokalt politi ovenfor The Guardian at det også ble funnet en bombe i en bil i byen, og at folk i området rundt bilbomben ble evakuert.

– Du er ikke trygg her. Det er en bombe i den bilen, sa en politibetjent til The Guardians journalist på stedet.

Bilen krasjet i Strickland Street, rundt tre kilometer unna der skytingen skal ha funnet sted. Bilen er en beige Subaru.

Under en pressekonferanse klokken 05.30 norsk tid opplyser politiet at de fant en rekke improviserte bomber festet på biler.

– Det forteller hvor alvorlig det som inntraff var, sier politisjef Mike Bush.

Bombene skal nå være desarmert av politiet.

28 år siden sist

– Dette er en av New Zealands mørkeste dager, sier statsminister Jacinda Ardern i en uttalelse.

– Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personen bak denne volden, er ikke oss. Denne personen har ingen plass i New Zealand, sier hun videre.

The Guardian skriver at sist gang New Zealand opplevde en masseskyting var i 1990, da 13 personer ble drept i Aramoana-massakren.

Avisen skriver videre at siden landet mangler et sentralt våpenregister, er mesteparten av skytevåpnene i landet ikke mulig å spore.

Advarer mot video

Newzealandsk politi advarer mot å dele en video som skal vise en glattbarbert hvit, korthåret mann som kjører til en moske der han begynner å skyte idet han går inn i bygningen. AFP har analysert videoen som ble direktesendt på Facebook Live og konkludert med at den er ekte. Videoen er imidlertid ikke verifisert av politi eller andre.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet videre.