Minst 14 drept i Nairobi-angrepet

Minst 14 er drept i angrepet mot et hotell og et kontorkompleks i Nairobi. Al-Shabaab har påtatt seg skylden for det pågående angrepet.

UNDER ANGREP: Biler står i full fyr etter eksplosjonen utenfor et bygningskompleks i Nairobi. Foto: Thomas Mukoya / Reuters
UNDER ANGREP: Biler står i full fyr etter eksplosjonen utenfor et bygningskompleks i Nairobi. Foto: Thomas Mukoya / Reuters

Minst 14 sivile ble drept i angrepet og den nesten 20 timer lange beleiringen av hotellkomplekset.

Utover natten har det kommet inn flere ubekreftede meldinger om nye eksplosjoner og skuddsalver, og 06.45 lokal tid skrev nyhetsbyrået AP at det var hørt nok en eksplosjon og skuddsalver ved det rammede hotellet.

De siste skuddsalvene kom en stund etter at flere overlevende som har vært innesperret på hotellet over natten, ble hentet ut.

Myndighetene har flere ganger tidligere erklært at angrepet var over, men det ble meldt om flere eksplosjoner og skyting gjennom natten og i morgentimene.

– Jeg kan nå bekrefte at sikkerhetsoperasjonen ved Dusit er over, og alle terroristene er eliminert, sa president Kenyatta i en tale til nasjonen onsdag morgen.

Like før opplyste politikilder at to angripere var drept i en skuddutveksling med politiet ved hotellkomplekset. I talen sa Kenyatta at 14 mennesker er drept og 700 sivile er reddet. Han oppgir ikke noen tall på eventuelle savnede hotellgjester eller drepte gjerningspersoner.

Hotellkomplekset omfatter et hotell med 101 rom, spa, restaurant og kontorbygningen.

Politisjef Joseph Boinnet sier angrepet begynte rundt klokken 15 tirsdag, med eksplosjoner ved biler utenfor en bank, tett etterfulgt av et selvmordsangrep ved hotellobbyen.

Al-Shabaab

En politioffiser i byen meldte at 15 er drept, kort tid etter at en ansatt ved et likhus i Nairobi opplyste til Reuters at dødstallet er på 14. Flere sykehus i byen har bedt om bloddonasjoner.

Overvåkingsbilder viser to av terroristene på vei mot bygningskomplekset. Foto: AP/NTB scanpix
Overvåkingsbilder viser to av terroristene på vei mot bygningskomplekset. Foto: AP/NTB scanpix

Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har påtatt seg skylden for angrepet. Det er foreløpig uklart om de ansvarlige for angrepet er blitt pågrepet. Overvåkingsbilder viser at det var minst fire personer involvert i angrepet.

Islamistgruppen selv hevder via sitt nyhetsbyrå Shahada at det er 47 som er drept.​

Kenyansk politi bekreftet angrepet i en twittermelding rundt klokken 15.00 lokal tid.

– Sikkerhets- og nødteam reagerte umiddelbart på hendelsen og har sperret av området. Situasjonen blir håndtert, og beboere blir sjekket og evakuert fra området.

– Vi er klar over at væpnede kriminelle befinner seg i hotellet, og spesialtrente styrker jobber med å jage dem ut, skrev politiet i en uttalelse på Twitter.

​Mediehuset Al Jazeera meldte at terrorgruppen al-Shabaab påtar seg skylden for angrepet.

En talsmann for den somaliske væpnede gruppen sa til Al Jazeera at de «har en pågående operasjon i Nairobi».

Innenriksminister Fred Matiang'i kunngjorde sent tirsdag kveld at alle bygningene i og rundt hotellanlegget som var rammet av angrepet fra ekstremistene, er blitt sikret, og at sikkerhetsstyrker var i gang med en avsluttende opprydningsaksjon.

– Jeg gjentar at situasjonen er under kontroll og at landet er trygt, sa han.

Kenyansk politi på stedet. Foto: Thomas Mukoya/Reuters/NTB scanpix
Kenyansk politi på stedet. Foto: Thomas Mukoya/Reuters/NTB scanpix

TV-kanalen NTV rapporterer at det ble avfyrt nye skudd over en time etter ministerens utsagn.

Nyhetsbyrået DPA skriver at en av deres reportere skal ha hørt nye, tunge skuddsalver og to nye eksplosjoner i det samme tidsrommet.

Mer enn tolv timer etter angrepet sier flere AP har snakket med, at de har familiemedlemmer som stadig gjemmer seg på åstedet.​

Norsk kontor i samme bygg

UD bekrefter at de er kjent med hendelsen i Kenyas hovedstad tirsdag.

– Vi er kjent med den alvorlige hendelsen i Riverside Drive i Nairobi. Den norske ambassaden i Nairobi jobber med å få oversikt over situasjonen. Norske borgere i Nairobi bør unngå området, følge med på nyhetssendinger og lytte til råd fra lokale myndigheter, skriver Kari Eken Wollebæk i UD, til TV 2.

– Norfund har informert oss om at deres lokalt ansatte i Nairobi er gjort rede for og at ingen norsk ansatte var til stede under hendelsen, skriver Wollebæk.

VG meldte tidligere at det norske selskapet Norfund har kontorer i den samme bygningen som er under angrep.

Ifølge kenyanske myndigheter var målet for angrepet en amerikansk konferanse organisert av amerikanere ved Dusit hotell.

– Møtestedet for konferansen ble imidlertid endret i siste øyeblikk, sier sjef for antiterrorenheten i det kenyanske politiet (ATPU), Mawira Mungania.

Han tilføyer at angriperne mislykkes i å entre hotellet, og angrep derfor en nærliggende bygning. En amerikansk statsborger er blant de drepte. Blant de døde er også en britisk statsborger, ifølge Sky News.

CNN-journalisten Omar Nor, som dekker Somalia, skriver på Twitter at to somaliere er bekreftet døde etter angrepet.​

Håndteres som terror

Ifølge kenyansk TV håndteres hendelsen som et terrorangrep.

– Vi har kalt ut medlemmer av terrorenheten og kriminalpolitiet, sier politiets talsperson Charles Owino til The Star.

Ifølge BBCs journalist Ferdinand Omondi, som befinner seg i Nairobi, ble flere sårede blitt geleidet bort fra området. Det samme tvitret flere andre.

To kvinner blir fraktet bort etter angrepet ved et bygningskompleks i Nairobi tirsdag. Foto: Ben Curtis
To kvinner blir fraktet bort etter angrepet ved et bygningskompleks i Nairobi tirsdag. Foto: Ben Curtis

– Det var en bombe, det er mye skyting, hvisket en mann som nyhetsbyrået AFP fikk kontakt med på et kontor i bygningskomplekset.

Også fra nyhetsbyråets kontor rundt 5 kilometer unna ble det hørt eksplosjoner ved hotellet.

– Vær så snill, hjelp oss, vi gjemmer oss. Det er svartkledde og tungt bevæpnede terrorister her, tvitret en person som befinner seg i bygningskomplekset.​

– Jeg begynte å høre skudd og så folk løpe opp og løfte hendene i været. Noen kom inn i banken for å gjemme seg, sa en kvinne som jobber i en bank i nærheten av hotellet, til nyhetsbyrået Reuters.

Kvinnen skal også ha hørt to eksplosjoner.

Al-Shabaab har flere ganger gjennomført terroraksjoner i Kenya som har kostet hundrevis av mennesker livet.

I 2013 ble 67 drept da flere gjerningsmenn stormet angrep kjøpesenteret Westgate i Nairobi, og i 2015 ble 148 studenter drept i et angrep på høyskolen Garissa University College.

Al-Shabaab sier angrepene er for å hevne utstasjoneringen av kenyanske tropper i Somalia, som har vært herjet av borgerkrig siden 1991.