Löfvens statsminister-drøm er knust

Socialdemokraternas Stefan Löfven ble stemt ned som statsministerkandidat av Riksdagen. Dermed rykker Sverige ett steg nærmere nyvalg.

Socialdemokraternas Stefan Löfven ble som forventet stemt ned som statsministerkandidat av Riksdagen fredag.

200 av representantene i Riksdagen stemte mot Löfven, noe som tilsvarer alle mandatene til Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.

116 stemte for og 28 avsto fra å stemme.

Dette er avstemning to av fire, og Sverige rykker ett steg nærmere nyvalg.

– Jeg konstaterer at partiene driver Sverige mot nyvalg. Det beklager jeg og jeg kommer til å gjøre det jeg kan for å forhindre det, sier talsmann Andreas Norlén i en uttalelse.

Representanter fra de fire borgerlige riksdagspartiene Moderaterna, Kirstdemokraterna, Centern og Liberalerna, samt innvandringskritiske Sverigedemokraterna, stemte alle mot den fungerende statsministeren under avstemningen fredag.

Forhandlinger kollapset

I forrige uke så det lyst ut for Löfven. Han og Anni Lööf var nær enighet, men så skar det seg når det ble uenighet om spørsmålet rundt arbeidsrett, melder DN.se.

Socialdemokraterna-lederen ble avsatt av Riksdagen etter en avstemning i slutten av september, og med det nedgradert til statsminister i en overgangsregjering. Under fredagens avstemning fremmes han for første gang som kandidat til å lede en ny regjering.

Löfven er den andre partilederen Riksdagens talmann Andreas Norlén tester støtten til. Moderaterna-leder Ulf Kristersson ble nedstemt 14. november etter at hans tidligere alliansepartnere Centern og Liberalerna brøt samarbeidet fordi de ikke ville støtte en regjering som var avhengig av Sverigedemokraterna.

Nye samtaler

– Jeg kommer til å forsette med uformelle samtaler med alle partilederne gjennom helgen. I neste uke skal jeg informere om prosessen videre, sier Norlén.

Den tredje avstemningen vil trolig drøye til januar dersom den ikke finner sted allerede neste uke.

Først etter at Norlén har mislyktes fire ganger med å fremme en statsministerkandidat som tolereres av Riksdagen, kan han utlyse nyvalg.

NTB/TV 2