Her stormer USA-immigranter grensen

Rundt 3000 migranter, på vei fra Mellom-Amerika til USA, har revet ned en grenseport ved overgangen mellom Guatemala og Mexico.

En migrantgruppe på rundt 3000 personer rev ned en grenseport mellom Guatemala og Mexico fredag. Foto: AP / NTB scanpix
En migrantgruppe på rundt 3000 personer rev ned en grenseport mellom Guatemala og Mexico fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Migrantgruppen har gått fra Honduras gjennom El Salvador og Guatemala. Fredag kom de fram til grensen mellom Guatemala og Mexico.

Gruppen stanset foran den store, gule metallporten. Der klatret noen av dem opp på porten og opp på militærkjøretøy som USA har donert til Guatemala, melder AP.

Flere unge menn begynte å røske i grenseporten og gjerdet, og klarte til slutt å rive det ned. Deretter løp menn, kvinner og barn fram mot broen, som ligger snaut 140 meter unna.

Drømmer om USA

Broen går over til mexicansk side av elva. Grenseovergangen på mexicansk side er beskyttet med en stor vaktstyrke og høye metallgjerder.

Migrantene har som mål å ta seg videre gjennom Mexico til grensen i nord. Flesteparten av dem kommer fra Honduras. Drømmen deres er å dra til USA.

Tusener av migranter tok seg fredag fram til grenseovergangen mellom Guatemala og Mexico.  Foto: AP / NTB scanpix
Tusener av migranter tok seg fredag fram til grenseovergangen mellom Guatemala og Mexico. Foto: AP / NTB scanpix

– Økonomien i Honduras er grusom. Det finnes ikke noe der, sier 47 år gamle José Porfirio Orellana, som dyrker eikenøtter og bønner på en gård i Yoro-provinsen i Honduras.

Trump vil stenge grensen

USAs president Donald Trump har truet Mexico med å stenge grensen til Mexico hvis mexicanske myndigheter ikke stanser migrantenes ferd.

USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte fredag sin mexicanske motpart Luis Videgaray og sa at USA står overfor sin største krise som følge av rekordstor innvandring.

Washington har også advart Guatemala, El Salvador og Honduras om at bistand vil bli kuttet dersom de tre landene ikke stanser migrantene.