PST vil forlenge varetektsfengslingen av spionsiktet russer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil be om forlenget varetektsfengsling av den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51), opplyser Oslo tingrett til NTB.

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) sitter varetektsfengslet etter å ha blitt siktet for spionasje på Stortinget.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) sitter varetektsfengslet etter å ha blitt siktet for spionasje på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil be om forlenget varetektsfengsling av den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51), opplyser Oslo tingrett til NTB.

Botsjkarev har sittet varetektsfengslet siden 22. september. Han nekter straffskyld og sier han bare gjorde opptak under seminaret han deltok på i Stortinget. Russeren og hans forsvarer, advokat Hege Aakre, anket den to uker lange forlengelsen som går ut torsdag til Borgarting lagmannsrett, men retten forkastet anken mandag i forrige uke.

– Ikke svekket I sin begrunnelse for fortsatt varetekt kom tingretten til at det fortsatt er mer sannsynlig at 51-åringen har begått de handlingene han er siktet for enn at han ikke har gjort det.

Lagmannsretten sa seg enig og fastslo at russerens forsøk på å forklare sin atferd og andre opplysninger han har frambrakt i saken, ikke gir grunnlag for å si at mistanken mot ham er svekket. Seminar

– Jeg deltok og gjorde opptak av fremførelser. Jeg oppførte meg på akkurat samme måte som jeg har gjort på tidligere arrangementer, sa russeren til pressen etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag 4. oktober.

51-åringen ble pågrepet på Oslo lufthavn etter å ha deltatt på et IT-seminar på Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon.

Stortinget varslet PST, som mente russeren oppførte seg så påfallende at de fant grunnlag for å pågripe og sikte ham for ulovlig etterretningsvirksomhet til fordel for et annet land. ​