Sviskegrøt

Med fløte eller vaniljesaus

Dette er god, gammeldags sviskegrøt slik som bestemor lagde.
Godt på smak, godt for magen, både for store og små!

For de små, sviskemos:

Kok 6- 8 stenfrie svisker møre i ca 1 dl vann.
Mos med en stavmikser.
Ikke nødvendig med sukker.

Mormors sviskegrøt:

Kok opp svisker, vann og sukker og la småkoke under lokk til sviskene er møre, 20 - 30 min.

Rør ut potetmel i kaldt vann.
Trekk kasserollen vekk fra platen, tilsett potetmeljeving i en tynn stråle, rør godt hele tiden.
Konsistens som en tykk suppe, grøten vil stivne mer når den avkjøles.
Sett kasserollen tilbake på platen, kok opp under omrøring til det kommer en boble.
Hell grøten i serveringsbolle / porsjonsglass og dryss sukker på toppen for å unngå ”snerk”.

Tips:

Luksus variant: Kok grøten med en splittet vaniljestang eller kanelstang, erstatt halvparten av vannet med solbærsaft.

Henriette Schønberg Erken erstattet litt ( 1-2 dl ) av vannet med sherry.

Tilbehør: Sviskegrøt ble ofte servert med fløte, men en hjemmelaget vaniljesaus smaker også godt til.

Vaniljesaus:

Ha melk, splittet vaniljestang og halvparten av sukkeret i en kasserolle, rør om med en visp og kok opp.
Pisk eggeplommer og resten av sukkeret til eggedosis.
Hell den kokende melken over eggedosisen under konstant omrøring.
Hell blandingen tilbake i kasserollen.
Varm opp under omrøring på svak varme, til vaniljesausen holder ca 80 oC.
Vaniljesausen skal være så tykk at den dekker baksiden på en tresleiv, - den skal ikke koke.

Avkjøl vaniljesausen raskt, sett bollen i kaldt vann med is, rør om en gang i mellom.
Dekk bollen med plastfilm og sett kald til den skal serveres.

Holder seg godt 2 – 3 dager i kjøleskap.