Spekemat med kremet potetsalat

og tilslørte bondepiker til dessert

Spekemat:

Beregn 125- 150 g assortert spekemat pr person, litt mindre hvis du har et mettende tilbehør.

Kremet potetsalat:

Kok poteter, helst samme dag.
Potetsalat blir best med nykokte, lett avkjølte poteter.
Del poteter og epler i terninger og reddiker i båter.
Bland sammen rømme, majones og sennep. Smak til med salt og pepper.
Vend inn poteter, eple, reddiker og finhakket gressløk eller dill.

Anrett spekemat i skiver på et serveringsfat sammen med de siste av årets norsk jordbær eller skiver av vannmelon.
Server med brød eller flatbrød.

Tilslørte bondepiker:

Skrell eplene, del dem i båter og skjær bort kjernehusene.
Kok eplebåtene møre i vann/ juice tilsatt sitronsaft.
Smak til med sukker.
Rør om slik at en del av eplene blir til mos, la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen.
Avkjøl.

Smelt smør i en stekepanne ha i malt brød, kanel og ev litt sukker, og brun på middels varme.
Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir for brunt/ brent.
Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge.
Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.

Pisk kremfløte med vaniljesukker og bland ev inn vaniljekesam, eller vaniljeyoghurt eller bruk kun vaniljekesam.

Legg knust stekt brød, eplemos eller rørte skogsbær og krem/ vaniljekesam lagvis i porsjonsglass/ krukker eller i stor ”salat” bolle.
Det øverste laget skal være krem. Dryss litt av brødblandingen på toppen.

Desserten kan lages i god tid før servering, dekkes med lokk og settes kaldt.