Nissegrøt
Med varm juledrikk for store og små
Grøt er for mange tradisjon julaften formiddag. Grøten er også utgangspunkt for julekveldens dessert riskrem.
Husk å koke litt ekstra slik at det er nok både til varm nissegrøt og til dessert!
Variant til årets nissegrøt og juledessert, bytt ut risengryn med byggryn (må legges i bløt dagen i forveien).
Enten du velger risengryn eller byggryn, tilsett en splittet vaniljestang og evt. en bit hel kanel i grøten når den kokes.
Tips til langtidskoking:
For de som skal på jobb eller bruke formiddagen til andre ting, kok grøten i kald stekeovn!
Les og lær:
I ”gamle” dager brukte man å sette grøten i en ”høykasse”, dvs. en kasse kledd med høy for å ta vare på varmen. Grøten fikk stå i kassen til den var ferdig kokt.
I dag kan vi bruke stekeovnen. Kok opp grøten. Legg på lokk og sett grøtkjelen i kald stekeovn. Lukk igjen døren og la grøten stå i stekeovnen i 4-5 timer.
Litt kortere tid sett temperaturen på stekeovnen til 80oC, sett inn den oppkokte grøten og la stå i 1 ½ -2 timer.
Før servering, tilsett evt. litt mer melk og rør opp grøten under oppvarming.
SE DEL 2 HER!
Grøt med byggryn:
Legg byggryn i bløt natten over. Hell av bløtevannet. Kok opp melk, byggryn, sukker, vaniljestang, kanel og salt. Senk temperaturen og la grøten trekke i 30-40 min til den har fått en fyldig konsistens. Rør om en gang i mellom, slik at grøten ikke legger seg ved i bunnen av kasserollen.
Riskrem:
Pisk kremfløten myk med sukker.
Bland avkjølt grøt i kremen. Tilsett en skåldet mandel eller hakkede mandler.
Tips: Mandel skålder du ved å legge mandelen i kokende vann i 10-15 sek. Det brune "skinnet" er da lett å ta av.
Rød saus:
Bland saft og vann til en fyldig god smak. Kok opp. Rør potetmel ut i litt kaldt vann. Trekk kasserollen vekk fra platen. Tilsett potetmeljevningen i en tynn stråle i den varme saften under omrøring. Kok opp og trekk kasserollen vekk fra platen. Avkjøl sausen litt og hell den i en mugge. Dryss litt sukker på toppen for å unngå snerk. La sausen bli kald før servering.
Bringebærcoulis:
Mos bringebær til en fin puré i hurtigmikser.
Sil bringebærmosen gjennom en sikt og smak til med melis.
SE DEL 3 HER!
Varm krydret eplemost:
Varm opp og la eplemosten og krydder trekke i 10-15 min.
Ønsker du en ”sterkere” smak, tilsett 1/2–1 dl whisky.
Server rykende varm.
Solbærtoddy med kryddersmak:
Kok saft (evt. sukker) og krydderiene og la trekke i 20-30 min. Sil fra krydderiene.
Server med rosiner og hakkede mandler.