Kremet sennep- og akevittsild

Sild

Akevitt kan sløyfes og silderetten smakes til med 1-2 ts støtt karve og anis.
Skjær sildefileten i biter. Bland resten av ingrediensene i en bolle. Vend inn sildebitene. Smak til med salt og pepper.
La silden stå og trekke smak i kjøleskapet 2-3 dager før servering.

Sildesalat

Hvis silden er salt legg den i skummet melk 1-2 timer.
Skjær epler og rødbeter i terninger og finhakk løken. Bland alt i rømmen og smak til med rødbetelake, salt og pepper.
La salaten stå og trekke i romtemperatur 1-2 timer, eller natten over i kjøleskap før servering.
Server evt med hardkokte egg.

Elte og knafritt brød

En vandre oppskrift kommet til Norge fra USA, mine inspiratorer er Morten Schakenda (Lom), Sverre Sætre (Oslo), Christoffer Sjuve (klikk.no), Marit Røttingsnes Westlie (kokeboken «Elsker deig»).

Her kommer min (Wenches) versjon:
Brødet stekes i gryte med lokk i stekeovnen. Oppskriften kan dobles. Deigen kan også brukes til pizzabunner og til foccacia. Deigen må settes kaldt minst 12 timer, gjerne lenger før steking.

Bland sammen det tørre og vannet til en glatt «klissete» deig. Dekk til og sett kaldt i kjøleskap eller kaldt rom (ca 5 oC) minst 12 timer, deigen kan stå i 20-24 timer.
Sett en gryte med lokk inn i kald stekeovn, varm opp til 240 oC.
Når ovnen er varm, ta ut gryten (NB varm, bruk grytekluter). Hell olje i bunnen av gryten dryss evt litt mel i bunnen.
«Spa»/hell deigen over i gryten. Legg på lokk og sett tilbake i stekeovnen.
Stek i ca 30 min, ta av lokket og stek evt videre i 5-10 min til brødet har en gyllen skorpe. Avkjøl på rist .