Kokosmakroner og sjokoladepletter
Julebakst med litt ekstra
Oppskrift av Sverre Sætre fra boka ”Det søte norske – Tradisjoner fra Sverres
nye norske konditori”
Cappelen/Damm.
Kjør skålede mandler , kokos og melis til fint ”mel” i en foodprocessor og
sikt.
Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs.
Vend mandelblandingen inn i marengsen med en slikkepott.
Bruk en sprøytepose og sprøyt pletter som er 4 cm i diameter på en
bakepapirkledt stekeplate. Dryss kokos over før steking.
Varm stekeovnen til 170 oC.
La makronene stå på kjøkkenbenken og ”tørke” i 20 min før de stekes på
miderste rille i 15-20 min.
Avkjøl makronene før de tas av bakepapiret.
De skal være myke inni og sprøe utenpå.
Blir de for sprø, legg dem i kjøleskapet natten over.
Eggelikørkrem:
Pisk eggeplommer og 10 g sukker luftig.
Tilsett romtemperert smør og pisk luftig.
Pisk eggehviter og 30 g sukker til marengs.
Vend marengsen inn i smørblandingen med en slikkepott og smak til med
eggelikør.
Sett sammen to og to makroner med litt eggelikørkrem imellom.
Sjokoladepletter med tørkede bær:
Forvarm stekeovn til 180 oC.
Rist / lettstek gresskarkjernene ev nøttekjernene i ca 10 min til de er
gyllenbrune.
Avkjøl.
Finhakk sjokoladen og smelt den over vannbad, pass på at det ikke kommer
vanndamp i sjokoladen.
Ha sjokoladen i en sprøytepose og sprøyt ut pletter på størrelse med en
5-krone.
Dekorer toppen av plettene med hakkede tørkede bær og gresskarkjerner / nøttekjerner.
Sett til avkjølig ved 12-16 oC.
Her ser du mer: