Wenches oppskrifter

Høstgryte

Sesong: Høst Måltidstype: Middag Kategori:  Gryterett Basisvare: Oksekjøtt
Høstgryte Foto: TV 2
 

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i terninger og brun det i en panne i små porsjoner og legg over i en gryte. Krydre med salt, pepper, knuste einebær og timian. Tilsett kraft/vann til det står halvt opp på kjøttet. Kok opp og la trekke i 20-30 min. Del grønnsaker og løken i båter og surr i smør og tilsett i gryten. La kjøtt og løk trekke til kjøttet er mørt 15-20 min. Tilsett brunost eller snøfrisk, kok opp og la trekke i 10-15 min. Smak til med salt, pepper og krydder og jevn om nødvendig med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Del sopp i båter og stek den tørr og lett brun i stekepanne med litt nøytral olje. Tilsett smør og bacon skåret i små biter. Stek til sopp og bacon er gyllent. Smak til med salt, pepper og litt timian.

Server med potetmos og rørte tyttebær.

Potetmos:

Skrell og kok 8-10 mandelpoteter møre. Det gjør ingenting om de går i stykker. Hell av kokevannet. Tilsett ca 100 g smør(eller mer) og rør sammen til en grov mos med en visp. Smak til med salt og pepper.

Ingredienser til 4 porsjoner

ca 800 g benfritt lammekjøtt eller kjøtt fra vilt, for eksempel elg, hjort eller rein
smør
salt, grovmalt pepper
1,5 ts tørket timian
3-4 knuste einebær
kraft/vann
2 skiver sellerirot
1 persillerot
1-2 gulrøtter
1 løk eller ;5-6; sjalottløk
2-3 dl matfløte eller seterrømme
ca 50 g brunost eller ;2 ?3; ss naturell snøfrisk (eller med einebær eller skogssopp)
maisennamel til jevning
ca 250 g sopp
3-4 skiver bacon
Porsjoner:

Del oppskriften på nettet: