Glutenfri gjærbakst og glutenfri pizza

Oppskriften kan brukes til hveteboller, pølsebrød- hamburgerbrød og loff

Boller:

Tips: Til fine hveteboller tilsett 1 ½ dl sukker og 1 ts kardemommme og bruk kun ½ ts salt. Evt. rosiner

Ha kesam i en arbeidsbolle til sett varmt vann (Bruk kesam boksen, nesten full. Ikke for varmt.)

Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkken maskinen gå i ca 5 - 8 min og få en fin konsistens.

Blandingen bør nå være ”fingervarm”. Tilsett gjær, olje, salt, sempermel og evt. sukker og kardemomme til søte hveteboller.

Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.

Ha deigen over på et bakebord, ha olje på hendene.

Trill ut en lang pølse og del opp i passe lengder til pølsebrød, rundstykker eller boller.

Legg på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i 30 –40 min.

Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.

Stekes ved 225 oC på midterste rille i 12-15 min.

Pizzabunn:

Rør sammen fiberhusk og varmt vann og la stå i ca 10 min. Når blandingen er temperert tilsett gjær, 2 ss olje og de andre ingrediensene.

Når deigen er arbeidet sammen tilsett de siste spiseskjene med olje slik at den smører seg rundt deigen. Dekk til og sett til heving i ca 30 min.

Ta deigen ut på bakebord smurt med litt oljet, kjevle den tynt ut til en tynn stor bunn eller lag to- tre mindre bunner. Legg bunnen på bakepapirkledt stekebrett, prikk med en gaffel og forstek i varm stekeovn 250 oC på midterste rille 3-4 min, eller i pizzaovn

Fordel over ønsket fyll og dryss evt. over ost og krydder.

Stek i stekeovn ved 225 oC i ca 8-10 min eller i en pizzaovn.

Pizzasaus:

Finhakk løk og hvitløk og surr myk i olje. Tilsett hermetisk tomat og tomatpure. Kok opp og la trekke uten lokk i 20-30 min til en fyldig saus. Smak til med salt og pepper evt. litt sukker.

Smør tomatsausen i et tynt lag utover pizzaen, legg over strimler av skinke, pepperoni, kjøttboller, stekt sopp eller annet.

Avslutt evt. hakkede friske urter og litt revet parmesan eller lagret gul ost eller skiver av fersk mozzarella eller blåmuggost.

Helt enkelt:

Hell litt god olivenolje over pizzabunnen, dryss over litt flaksalt og legg over litt frisk rosmarin..

Pizza Parma

Stek pizza med tomatsaus som beskrevet , fordel ruccola vent inn med olivenolje, salt og pepper over pizzaen. Legg på tunne skiver parmaskinke og høvle over parmesan.

Pizza med tomat og mozzarella

Fordel skiver av tomat og mozzarella på forstekt pizza. Drypp over litt olivenolje og stek som beskervet. Legg ofer frisk basilikum ved servering.

Loff:

Ha deigen i form og la den heve 30 min. Stek på nederste rille ved 200 oC i 25 - 30 min.