Appelsin-, honning- og rosmarinkrydret lammestek

Med ovnsstekte søtpoteter og grønnsaker

Lammestek

Begynn på middagen ca 4 timer før den skal serveres.
Stek først lammestek, pakk den inn og la den hvile mens søtpoteter og grønnsaker stekes.
Lammestek kan byttes ut med benfritt kalkunbryst (kortere steketid, steketermometer skal vise 70-72 oC når kalkunbrystet er ferdig).

La kjøttet ligge til temperering på kjøkkenbenken ca 1 time før steking.
Stikk små hull i steken med en spiss kniv og stikk inn biter av hvitløk og frisk rosmarin.
Skjær appelsin i skiver og legg under surringen på steken.
Varm opp honning slik at den blir flytende (ikke koke), tilsett revet sitronskall (kun det gule), salt og pepper og pensle på lammesteken.
Varm stekeovn til 125 oC .

Legg steken i ildfast fat, stikk inn et steketermometer og stek til termometeret viser for lammestek 62-64 oC (rosa). 2- 2½ time avhengig av tykkelsen på steken og hvor ”temperert” steken er når den legges inn i stekeovnen.
Dekk med aluminiumsfolie og ”pakk” et tykt håndklerundt og sett lunt. Stek søtpotetene og grønnsaken mens steken ”hviler”.
Del søtpoteter, grønnsaker (for eksempel pastinakk, sellerirot og fennikel evt noen rosenkål) og løk i båter. Legg i et ildfast fat, gjerne sammen med noen skiver appelsin og evt tørkede aprikoser.
Fordel over olje, salt, pepper og urtekrydder og stek i varm stekeovn 200 oC i 40-50 min til alt er mørt. Vend om på poteter og grønnsaker en gang iblant.

Saus

Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent). Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup. Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1 ½ time, den blir bare bedre..
Smak til sausen med kraft fra steken, salt og pepper før servering.
Er sausen for tynn jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.