UP tok rekordmange i fjor

Økning på 53 prosent, bare på to år.

Utrykningspolitiet har trappet opp kontrollaktiveten, det gir resultater. I fjor ble 2.253 ruskjørere stoppet i deres kontroller. Illustrasjonsfoto.
Utrykningspolitiet har trappet opp kontrollaktiveten, det gir resultater. I fjor ble 2.253 ruskjørere stoppet i deres kontroller. Illustrasjonsfoto. Foto: Scanpix

Utrykningspolitiet (UP) er politietatens særorgan som jobber for å redusere antall ulykker og lovovertredelser i trafikken. I tillegg bidrar de til annen kriminialitetsbekjempelse.

UP har en rekke biler som overvåker trafikken på norske veier, i tillegg til at de avholder regulære kontroller.

De siste årene har kontrollaktiviteten økt, det har virkelig gitt resultater.

Blitt mer treffsikre

Tall P4 Nyhetene har fått fra UP, viser nemlig at hele 2.253 sjåfører ble tatt for ruskjøring i deres kontroller i fjor. Det er en økning på hele 53 prosent på bare to år.

– Vi har både hatt flere kontroller og fått nye metoder som også avslører kjøring i medisin- og narkotikarus, noe som gir mange treff, sier UP-sjef Runar Karlsen, til P4.

UP har også blitt mer "treffsikre" i forhold til hvilke biler de stopper. Ny teknologi har gitt nye hjelpemidler på dette området. Politiet kan for eksempel enkelt sjekke om alt er i orden i forhold til betaling av årsavgift og forsikring.

Vegvesenets superscanner slo til, se hvordan det gikk

Alle må blåse

UP har også innført en ordning der alle som blir stoppet, blir sjekket for promille. Dette sa UP-sjef Runar Karlsen til Broom like før jul:

– Alkotest er obligatorisk, uansett om det er mistanke om ruset kjøring eller ikke. Selv for en politimann kan det være vanskelig å avsløre om en bilfører har promille eller ikke. Blåseprøven for alkohol skjer automatisk. I tillegg gjøres det en vurdering på stedet om hvorvidt vi også skal ta Drugtest 5000 for å påvise narkotika. Utrykningspoilitiet har den samme fullmakten for dette som for blåseprøve.

Her er politiets nye våpen

Over 100.000 kjører i rus, daglig

Også dette gir resultater. I 2017 ble rundt 9.000 sjåfører tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand, enten av UP eller av de ulike politidistriktene.

– Vi har i den senere tid riktignok sett litt mindre kjøring i narkorus, men jeg må straks tilføye at det ikke er snakk om noen dramatisk forbedring av tilstanden. Fortsatt har vi hver eneste dag 130.000 - 140.000 kjøreturer i Norge med ruspåvirket sjåfør, enten dette er alkohol eller narkotiske stoffer. Dette er selvfølgelig altfor mye, sier UP-sjef Karlsen til Broom.

Varslet om kontroll - det skulle han ikke gjort!

Video fra UP: Ser du hva som skjer her?