OBS: Nå er det ekstra stor elgfare

Her er tipsene du trenger for å unngå viltpåkjørsel.

Det er særlig i skumringen og grålysningen at påkjørsler av elg og annet hjortevilt skjer om vinteren, ifølge forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Det er særlig i skumringen og grålysningen at påkjørsler av elg og annet hjortevilt skjer om vinteren, ifølge forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Akkurat i disse dager er det mange som har et ublidt møte med Skogens konge på veien. Mandag morgen ble blant annet politiet i Vestoppland politidistrikt varslet om to viltpåkjørsler. En elg og ett rådyr.

Det er særlig i skumringen og grålysningen at påkjørsler av elg og annet hjortevilt skjer om vinteren, ifølge forsikringsselskapet If.

Flertallet av kollisjoner med elg og annet hjortevilt skjer i mørketidsmånedene fra oktober til februar.

Slik unngår du elg-påkjørselen

Økning i rådyr-påkjørsler

I jaktåret 2015-2016 mistet 5671 elg, hjort, villrein og rådyr livet etter kollisjoner på norske veier, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det har vært en nedgang av påkjørte elg (ned 9 prosent) og hjort (ned 18 prosent) det siste året, men en økning av kollisjoner mellom rådyr og motorkjøretøy (10 prosent).

Elgpåkjørsel: – Det var en fryktelig opplevelse

7 tips for å unngå viltpåkjørsel

1. Senk farten og vær ekstra oppmerksom der det er satt opp fareskilt. Det er en grunn til at de står der.

2. Hold godt øye med begge sidene av veibanen.

3. Kjører du mye på mørk og viltutsatt vei, bør du vurdere å montere hjelpefjernlys (1000-metere)

4. Ser du elg på avstand i veien foran bilen - så dim ned til nærlys. Ikke tut. En blendet og skremt elg oppfører seg uforutsigbart.

5. Ikke sving over i motsatt kjørebane om elgen plutselig dukker opp. Møtende trafikk utgjør større fare enn elgen.

6. Er en viltkollisjon uunngåelig – så sikt på bakparten av dyret. Den delen er lettere og har lavere tyngdepunkt enn forparten.

7. Ser du ”refleks-glimt” i mørket, så kan det være elg. Øynene reflekterer nemlig billyset – omtrent som en refleks.

Slik unngår du elgen

– Våre råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg, rådyr, hjort eller rein. Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Risikoen for å kjøre på elg og annet hjortevilt er aller størst i skumringen om kvelden og i grålysningen om morgenen i vinterhalvåret.

Elg i veien: Hvilke bil tror du er best i en unnamanøver?

Rammer hode, ansikt og nakke

På denne årstiden holder også hjortedyrene større avstand til vei og bebyggelse om dagen, noe som fører til at det blir færre påkjørsler på dagtid enn i sommerhalvåret.

Når en personbil i høy hastighet treffer en elg på 200-300 kilo, er det snakk om et svært kraftig sammenstøt.

Selv om nye biler blir sikrere og sikrere fysisk, er det vanskelig å beskytte seg mot en slik kollisjon. De fleste personskader etter sammenstøt med elg rammer hode, ansikt og nakke.

Nå er det ekstra fare for elg langs veien

Du har ett sekund på deg

Løper en elg ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe.

De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at bilsjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. Det er stor fare for at sjåfør og passasjerer blir invalidisert for livet.

Denne elgen har virkelig flaks