Her var det noe som ikke stemte...

Våken toller gjorde kjempebeslag.

Lasten så ganske normal ut i utgangspunktet, men her skjulte det seg hele 12.000 liter alkohol! Foto: Tollvesenet/smaalenene.no/AMEDIA.
Lasten så ganske normal ut i utgangspunktet, men her skjulte det seg hele 12.000 liter alkohol! Foto: Tollvesenet/smaalenene.no/AMEDIA.

Fredag 15. april rullet det inn en trailer som tilsynelatende hadde alt i orden med lasten. Sjåføren svingte inn på rød sone og deklarerte diverse varer som skulle til Vestlandet.

Seksjonssjef ved Ørje Tollsted, Gro Lene Gundelsby, forteller at tolleren som tok seg av traileren og sjåføren luktet at noe ikke var som det skulle.

– Tolleren, som egentlig jobber på ekspedisjonen, fikk en magefølelse som han fulgte. Han tok en fysisk kontroll av lasten og fant hele ti paller med øl og brennevin. Som bildene viser var det ikke lett å se at lasten var alkohol, så her må jeg berømme tolleren som gjorde en veldig bra jobb, sier seksjonssjefen til Smaalenene.

Unormalt stort beslag

Etter nærmere opptelling viste det seg at sjåføren kjørte med 10 305,79 liter øl og 2001 liter brennevin bak i traileren.

Hele ti paller med alkohol gjemte seg i lasten. Foto: Tollvesenet/smaalenene.no/AMEDIA.
Hele ti paller med alkohol gjemte seg i lasten. Foto: Tollvesenet/smaalenene.no/AMEDIA.

– Det er langt fra hver dag vi gjør så store beslag. Dette partiet med alkohol var mye større enn vanlig. Det er plass til mye på en trailer, så her har de prøvd å få med seg mye over grensen, sier Gundelsby.

Hun mener bestemt at organiserte kriminelle står bak denne lasten.

Enormt tilfredsstillende

– Skal vi tro informasjonen vi har fått skulle denne lasten til Vestlandet. Derifra er det forgreininger til andre deler av landet. Det er også naivt å tro at dette bare er et engangstilfelle. Jeg er sikker på at så store mengder har blitt smuglet inn i landet tidligere og det kommer nok til å skje igjen, sier hun.

Hun lover at hennes tollere skal gjøre det de kan for å forhindre at slike laster kommer inn i landet.

– Her har vi folk med gode neser. Det er enormt tilfredstillende for tollerne å gjøre slike beslag og innsatsen deres fortjener all ros. De gjør en veldig god jobb, og den jobben skal vi gjøre videre, forsikrer hun.

Etterforskning

Sjåføren av traileren var en mann i 30-årene fra Litauen.

Ifølge Tollvesenet prøvde de som står bak smuglingen å unndra hele over en million kroner, nærmere bestemt 1.331.823 kroner.

Gundelsby sier at tollvesenet ikke gikk offentlig ut med dette beslaget med hensyn til politiets etterforskning.

Du kan lese mer om bil og trafikk på smaalenene.no – her:

Se hvordan de forsøkte å lure tollerne