Dagene blir stadig mørkere, og det blir jammen ølet også. Høsten er nemlig høysesong for mikrobryggeriene.

– Jeg kunne ha fylt opp bordet med nyheter, for det er "Klondike" i bransjen nå, sier øl-ekspert og forfatter Espen Smith.

Øl på boks

En av trendene som har kommet til Norge er at ølet nå kommer på boks.

– Håndbryggerne har lenge ment at en brun glassflaske er det beste for ølet, men rent teoretisk så er faktisk en boks best, siden den er mye tettere, forklarer Smith.

Det har også blitt populært å brygge ufiltrert pilsner, surøl, og den belgiske typen Saison passer bra på høsten.

– De norske mikrobryggeriene har begynt å tilsette denne typen forskjellige norske bær, som for eksempel kirsebær, sier øl-eksperten.

Ikke kjedelig å drikke alkoholfritt

En annen trend i bryggemiljøet er øl med lavere alkoholprosent.

– Dette startet i Europa, og kanskje er det fordi det er nulltoleranse til alkohol bak rattet, sier Smith og viser frem en øl av typen stout fra Nøgne Ø.

– Denne er helt uten alkohol og viser at alkoholfritt øl ikke er kjedelig lenger. En øl uten anger.

The Donald: Ignorant IPA. Bergensbryggeriet 7 Fjell har kalt opp ølet sitt etter den amerikanske presidentkandidaten. Foto: 7 Fjell Bryggeri
The Donald: Ignorant IPA. Bergensbryggeriet 7 Fjell har kalt opp ølet sitt etter den amerikanske presidentkandidaten. Foto: 7 Fjell Bryggeri

Donald Trump IPA

Det er viktig å skille seg ut i mengden av øl, og i Bergen har mikrobryggeriet 7 Fjell brygget en variant av India Pale Ale som de har valgt å kalle opp etter Donald Trump.

– Dette er ett godt eksempel på at det er mye humor i øl, humrer Smith.

Se alle nyhetene som Espen Smith tok med seg i videovinduet øverst!