Snart påske:

Lammestek med appelsin og rosmarin

Det er snart påske, og i tradisjonens tro lager Wenche deilig lam.

Det er over en uke til påske, men det er godt å kunne planlegge i god tid. Derfor lagde Wenche lammestek med smak av appelsin, honning og rosmarin, servert med ovnsstekte poteter og rotgrønnsaker i dag.

Denne oppskriften er beregnet til 6-8 personer .

Du trenger:

  • 1 utbenet surret lammelår (beregn ca. 200 g benfritt kjøtt pr person)
  • 2-4 fedd hvitløk, frisk rosmarin
  • salt, pepper
  • 2 appelsiner
  • 2 ss honning

Saus:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss cherry eddik
  • ca 6 dl lammekraft + sjy fra lammesteken
  • ca 3 dl rømme/crème fraîche
  • salt, pepper

La kjøttet ligge til temperering på kjøkkenbenken ca 1 time før steking. Varm stekeovn til 125ºC.

Stikk små hull i steken med en spiss kniv og stikk inn biter av hvitløk og frisk rosmarin.

Skjær 1 appelsin i skiver og legg under surringene på steken.

Varm opp honning slik at den blir flytende (ikke koke), tilsett revet appelsinskall (kun det gule), saft fra 1 appelsin, salt og pepper. Pensle blandingen på lammesteken.

Varm stekeovn til 125ºC.

Legg steken i ildfast form, stikk inn et steketermometer og stek til termometeret viser 64ºC (ca 2- 2 ½ time, avhengig av tykkelsen på steken og hvor "temperert” steken er når den legges inn i stekeovnen).

PÅSKEMIDDAG: Lam med appelsin og rosmarin passer ypperlig til påsken. Foto: TV 2
PÅSKEMIDDAG: Lam med appelsin og rosmarin passer ypperlig til påsken. Foto: TV 2

Dekk formen med aluminiumfolie og ”pakk” et tykt, frottet håndkle rundt og sett lunt.

Stek søtpotetene og grønnsaker mens steken ”hviler”.

Del søtpoteter, grønnsaker (for eksempel pastinakk, sellerirot og fennikel ev noen rosenkål) og løk i båter. Legg i en ildfast form, gjerne sammen med noen skiver appelsin og eventuelt tørkede aprikoser.

Fordel over olje, salt, pepper og urtekrydder, og stek i varm stekeovn på 200ºC i 40-50 min til alt er mørt. Vend om på poteter og grønnsaker en gang i mellom.

Saus:

Smelt brunt sukker (skal bli karamell uten å bli brent). Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup.

Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1 – 1 ½ time. Smak til sausen med kraft, salt og pepper.

Er sausen for tynn jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.