Wenches favoritt:
Tiramisu – klassisk italiensk dessert
– Dette er den beste og mest «usunne» desserten jeg kan tenke meg.
Tiramisu, klassisk italiensk dessert.
Se tips for variant uten gluten lengre ned i teksten.
Desserten lages i en dyp form/fat med kanter og flat bunn, eller porsjonsglass med 4-5 cm høy kant.
Tiramisu kan med fordel lages 4-6 timer før serving.
Ladyfingers (savoiardi) kjøpes i vanlig dagligvarebutikk.
Til 6 personer trenger du:
- 4 eggeplommer (se tips for hva du kan gjøre med eggehvitene)
- ¼ ts salt
- 100 g melis eller fint sukker
- frø fra 1 vaniljestang
- 500 g temperert mascarponeost (kan erstattes med 400 g Kremgo` naturell ost og 100 kesam med vanilje)
- 1 dl fløte
- ca 20 stk fingerkjeks (savoiardi)
- 3-4 dl espressokaffe, kald
- 4-5 ss amaretto, marsala, kaffelikør, brun rom (italiensk eller konjakk)
- 4-5 ss kakao
- 4-5 ss revet mørk sjokolade
Visp eggeplommer, melis/sukker og frø fra vaniljestang til en lys og tykk eggedosis.
Rør/visp mascarpone og fløte til en glatt masse og vend inn eggedosisen – bruk en slikkepott.
Bland sammen likør/konjakk og avkjølt kaffe.
Legg et lag (½ - ¾ cm) av mascarponeblandingen i et fat/form med kanter. «Dypp» fingerkjeksen i kaffeblandingen og legg over, fortsett med å legge mascarponekrem og dyppet kjeks lagvis. Avslutt med mascarpone krem.
Dekk med plastfilm og sett kaldt til servering.
Dryss med revet/høvlet mørk sjokolade eller kakao rett før servering.
Tips:
Eggehvitene kan brukes til å bake glutenfri mandelbunn (se egen oppskrift) eller pavlova. Oppbevar eggehvitene i en liten bolle, dekket med lokk/plastfilm og sett i kjøleskap. Holder seg godt i en ukes tid.
Tips glutenfritt:
- Glutenfri, tynn sukkerbrødbunn
- 2 eggehviter
- 1-2 ss sukker/melis
- 1 dl mandelmel
Visp eggehvitene til de er stive, tilsett sukker og visp videre.
Vend inn mandelmel med en slikkepott.
Bre deigen utover et stekebrett dekket med bakepapir, ca 2 cm høyde. Stek i varm stekeovn 200°C, midterste rille, 4-5 min.
Avkjøl under et fuktig klede/kjøkkenhåndkle.