Ung mann presset for penger etter sexchat – tok sitt eget liv

En ung norsk mann tok sitt eget liv etter å ha blitt forledet til å utføre seksuelle handlinger på nettet.

Kripos har avdekket flere ofre for seksuell utpressing på nett hvor menn blir forledet til å utføre seksuelle handlinger for så å motta trusler og pengekrav.

Kripos startet etterforskningen etter at en unge norsk mann utsatt for dette tok sitt eget liv. Denne etterforskningen har pågått siden høsten 2017.

– Vi kan si at det er en helt direkte årsakssammenheng mellom den utpressingen han ble utsatt for og at han tok sitt eget liv, sier påtaleansvarlig og politiadvokat Ole Kristian Bjørge i Kripos i VG.

VG skriver at minst hundre menn rundt om i verden har blitt utsatt for dette, og at minst ti av dem er nordmenn på rundt 20 år.

Denne formen for seksuell utpressing er blitt avdekket både i Norge og i utlandet i en ny aksjon kalt Operasjon Malstrøm, skriver Kripos i en pressemelding.

Ekstremt kynisk

Utpressingen skjer ved at menn blir forledet til å utføre seksuelle handlinger på seg selv på videochat-tjenester. Det blir gjort opptak av mennene uten deres viten, og de mottar senere trusler om at opptaket vil deles med venner og familie, om ikke de innfrir et pengekrav.

– Dette er en organisert, profesjonalisert og ekstremt kynisk form for utpressing. Dette er en pågående etterforskning, og vi jobber fremdeles aktivt med å finne ut av både hendelsesforløp og hvem som står bak, sier Bjørge til VG.

Marokko

Råd dersom du opplever utpressing

  • Bryt kontakten med utpresser så snart som mulig. Det kommer sjelden noe konstruktivt ut av å opprettholde dialogen.
  • Ikke betal det som utpresser krever. Hvis man betaler følger vanligvis bare ytterligere krav om mer penger.
  • Sørg for å dokumentere mest mulig informasjon knyttet til det som har skjedd:
  • Hvilke tjenester ble benyttet i forbindelse med hendelsen? Omegle, Chatroulette, Skype, Facebook eller andre?
  • Hvilke kontoer benyttet du i forbindelse med hendelsen?
  • Hvilke kontoer benyttet utpresser?
  • Ble det opprettet kontakt i andre kanaler? E-post? Telefon? Hvilke adresser/nummer ble benyttet?

Kilde: Kripos

Etterforskningen er et samarbeid mellom Kripos, Europol, Interpol og politiet i flere land.

Ifølge Kripos tilsier alt at gjerningspersonene befinner seg i utlandet, og at sporene så langt peker mot enkelte land i Europa og Afrika.

BBC lagde en dokumentar om denne formen for utpressing i 2016. Der kom det fram at gjerningsmennene befant seg i Marokko, og at ofrene for en stor del var unge menn fra arabiske land.