15-åring tok OARs første OL-gull

15 år gamle Alina Zagitova vant det første OL-gullet for OAR (utøvere fra Russland) da hun vant kvinnenes kunstløp i Pyeongchang fredag.

GULL: Alina Zagitova sikret OARs første gull i Pyeongchang. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT
GULL: Alina Zagitova sikret OARs første gull i Pyeongchang. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT

Zagitova ble etter fredagens friløp den yngste OL-mesteren i kunstløp siden Tara Lipinski.

Den russiske 15-åringen vant gullet foran venninne og treningspartner Jevgenija Medvedeva (18). Bronsen gikk til Canadas Kaetlyn Osmond.

Marginal seier
Zagitova vant OL-gullet med marginale 1,31 poeng foran regjerende verdensmester Medvedeva.

Trykket på de to russiske favorittene var stort før konkurransen, og det ble en spektakulær duell mellom dem. Den yngste av tenåringene gikk til slutt gikk seirende ut.

LAGVENNINNER; Jevgenija Medvedeva (til venstre) og Alina Zagitova kunne juble for to medaljer til OAR. Foto: REUTERS/Damir Sagolj
LAGVENNINNER; Jevgenija Medvedeva (til venstre) og Alina Zagitova kunne juble for to medaljer til OAR. Foto: REUTERS/Damir Sagolj

Hun satte verdensrekord i kortprogrammet med 82,92 poeng. Det holdt til gull etter at de to russiske jentene fikk lik poengsum (156,65) i friløpet.

Nervøs

– Jeg var veldig nervøs. Jeg var mye roligere i det korte programmet ettersom alt handlet om å kjøre rent, sa 15-åringen til OLs offisielle nyhetstjeneste.

Zagitova lyktes ikke med sin første trippel i friløpet, men reddet seg ved å klemme inn en kombinasjon senere i programmet.

– Jeg kjente at det ikke var rom for å gjøre feil. Det var motiverende og angstfylt samtidig. Hendene mine ristet, men kroppen husket hva jeg har gjort så mange ganger på trening, sa den unge OL-vinneren.

Ung

Zagitova ble etter fredagens friløp den yngste OL-mesteren i kunstløp siden Tara Lipinski i 1998.

Zagitova er 15 år og 281 dager gammel. Tidenes yngste kvinnevinner er amerikanske Tara Lipinski, som var 15 år og 255 dager da hun vant i Nagano-OL.

– Det var mye press på meg og Jevgenija. Alle forventet at vi russerne skulle være med i toppen, sa den ferske gullvinneren.

Med russisk gull og sølv i kvinnenes kunstløp har OAR kommet opp i ett gull, fem sølv og åtte bronse under mesterskapet i Pyeongchang.

– Vi er venner, men på isen er det en liten krig, har 18-åringen tidligere sagt om den ferske OL-vinneren, skriver AFP.

(©NTB/ TV 2)

Mer innhold fra TV 2