De fleste nordmenn kjøper bil uten farge

Til gjengjeld er de populære som aldri før.

For en tid tilbake hadde vi gleden av å prate med en fargeekspert. Hun kunne fortelle at svart og hvit ikke er farger. Forklaringen er noe slikt som: Svart reflekterer ingen farger og hvit reflekterer alle farger. Altså er de ikke noen farger i seg selv, men tilhører hver sin ytterlighet i grå-skalaen.

Det er jo sikkert som så mye annet et definisjonsspørsmål. Om noen spør hva slags farge du har på bilen din så svarer du neppe "ingen", men du svarer; hvit, grå eller svart, alt ettersom...

Mest søkt på finn.no

Sjansen for at det er nettopp en av de tre nevnte du svarer er forresten veldig stor. Det er nemlig disse tre fargene folk flest gjerne vil ha på bilene sine. Det viser en omfattende statistikk fra finn.no.

Mest populære farger:

1: Svart

1: Hvit

3: Grå

4: Sølv

De har nemlig oppsummert fjoråret med hva du og jeg søkte mest på i året som gikk. Når det gjelder farge på bilen – eller eventuell mangel på sådan – så er svaret helt entydig.

Dette bør du tenke på når du velger bilverksted

Ønsker nøytrale biler

Tall fra finn.no, viser også at vi nordmenn ønsker oss “nøytrale” biler, og filtrerer mest på følgende farger: Svart, hvit, grå og sølv – i den rekkefølgen.

Unntaket er i Nord-Trøndelag hvor det sniker seg inn litt blått på en tredjeplas i fargesøket.

Denne trenden har vi allerede sitt i noen år nå og den ser ut til å vedvare.

Dette er ikke et særnorsk fenomen for beskjedne nordmenn som er redde for å stikke seg ut. Også på verdensbasis er hvit, svart, grå og sølv mest valgt. De fire fargene alene utgjør over 70 prosent av alle verdens bilfarger.

Ny undersøkelse: Dette er det tryggeste merket du kan kjøpe

Hva er galt med rød bil? Hadde denne vært finere i hvit, svart eller grå?
Hva er galt med rød bil? Hadde denne vært finere i hvit, svart eller grå?

Svart/hvitt

Underbevisstheten kan spille inn i fargevalget på bilen. Mange forbinder hvitt med at noe er nytt og rent og dermed signaliserer at man er perfeksjonist. Svart regnes ofte som tidløst og litt eksklusivt.

Litt synd egentlig, vi skulle gjerne sett en litt mer fargerik bilpark. For hva er galt med en rød, blå, eller gul bil for den saks skyld? Er vi redde for å bli lagt merke til?

Det kan uansett være smart å tenke over dette med farger når man kjøper bil med tanke på gjensalg, nå som vi vet litt mer om fargetrendene og hva vi liker og søker mest etter.

Les også: Det har aldri blitt solgt så mange bruktbiler i Norge

Video: Denne kan bli en liten tøffing