Solberg: – Ingen satt med et helt bilde

Erna Solberg erkjenner at Høyre ikke så systematikken i varslene om Kristian Tonning Riise i 2013. – Han ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste, sier hun til NRK.

FÅTALL VISSTE: Erna Solberg sier til NRK at det bare var noen få personer som visste om varslene i 2013 - 2014. Foto: Larsen, Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FÅTALL VISSTE: Erna Solberg sier til NRK at det bare var noen få personer som visste om varslene i 2013 - 2014. Foto: Larsen, Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Det har stormet i Høyre etter at partiet siden 11. januar har mottatt 21 varsler som blant annet gjelder tidligere Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant fra Hedmark, Kristian Tonning Riise.

Statsminister Erna Solberg sier i NRKs Politisk kvarter mandag morgen at det var et fåtall som visste om et varsel i 2013 - 2014.

Statsministeren understreker at varslene burde blitt undersøkt bedre.

– Forklaringen er at ingen satt med et helt bilde. Ulike personer har fått deler av bildet og ikke sett en systematikk, sier hun.

Ville ikke blitt gjenvalgt

Solberg mener også at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt som ungdomspartileder eller blitt stortingskandidat dersom hun selv visste om varslene, som først kom i 2013.

– Vi har hatt flere parallelle saker av ulik alvorlighetsgrad som vi har behandlet samtidig. Det har kanskje vært en sovepute for oss, for vi har trodd at fordi det har fungert i andre sammenhenger, så har vi trodd at våre retningslinjer var kjente. Vi har diskutert temaet seksuell trakassering, men vi har åpenbart ikke klart å nå helt gjennom, sier Solberg.

Gikk av

19. januar gikk Kristian Tonning Riise av som leder i Unge-Høyre etter flere bekymringsmeldinger og varsler om hans oppførsel. Han har vært leder i Unge Høyre siden juni i 2014, og ble i høst valgt inn på Stortinget fra Hedmark.

Han skal blant annet ha hatt sex med en ung kvinne da hun var beruset.

– Når jeg ser tilbake på ungdomstiden min er det mye jeg er stolt av, men det er også flere ting jeg skulle ønske at var ugjort, meldte Tonning Riise på Facebook.

Etter at Tonning Riise varslet sin avgang har det kommet flere varsler mot den tidligere Unge-Høyre-lederen.

(©NTB / TV 2)