Minst fem drept i hotellangrep i Kabul

Minst fem personer er døde etter at et hotell i sentrum av den afghanske hovedstaden Kabul ble stormet av væpnede menn. Etter 12 timer skal politiet ha fått kontroll på situasjonen.

RØYK: Det stiger røyk opp fra hotellet der angrepet skjedde på Intercontinental Hotel i Kabul, Afghanistan. REUTERS/Mohammad Ismail
RØYK: Det stiger røyk opp fra hotellet der angrepet skjedde på Intercontinental Hotel i Kabul, Afghanistan. REUTERS/Mohammad Ismail

Gjerningsmennene angrep luksushotellet Intercontinental i Kabul ved 21-tiden lørdag kveld lokal tid, om lag 17.30-tiden norsk tid.

Over tolv timer etter at angrepet startet, har politiaksjonen ved hotellet nå fått kontroll på situasjonen, melder BBC. Sikkerhetsstyrker slet lenge med å sikre hotellet, fordi minst en av angriperne ikke var gjort rede for.

En ansatt i den afghanske etterretningstjenesten opplyser til AFP at 100 gisler har blitt frigjort fra hotellet – deriblant 16 utlendinger.

En regjeringstalsmann bekrefter at minst fem personer er døde og at seks er skadd. Én av de omkomne skal være utlending. Tidligere har en talsmann for politiet opplyst at tre av gjerningsmennene er drept.

Ifølge BBC advarte den amerikanske ambassaden i byen om et mulig angrep for få dager siden.

UD undersøker

Angriperne var bevæpnet med både skytevåpen og granater og tok seg opp i flere av etasjene i hotellet og skjøt mot gjester, opplyser en sikkerhetskilde.

Det norske utenriksdepartementet har på nåværende tidspunkt ingen informasjon om at det er nordmenn på hotellet.

– UD er kjent med at det pågår et terrorangrep mot Hotel Intercontinental i Kabul. Vi arbeider nå med å innhente mer informasjon om hendelsen, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til VG.

Bryllupsgjester reddet

Hotellet brukes ofte til brylluper, konferanser og politiske møter. Gjestene i et bryllup som ble arrangert på hotellet lørdag, er brakt i sikkerhet, opplyser talsmann Nasrat Rahimi i innenriksdepartementet.

Han sier angriperne satte fyr på kjøkkenet i tredje etasje, men at brannen er under kontroll.

– Nesten halve tredje etasje har brent, sier han.

– Redd oss!

En hotellgjest fortalte via telefon til AFP at han hadde stengt seg inne på rommet, og at han hørte skyting utenfor.

– Jeg vet ikke om angriperne er inne i eller utenfor hotellet, men jeg kan høre skyting i nærheten av andre etasje. Vi gjemmer oss på rommene, og jeg bønnfaller sikkerhetsstyrkene om å redde oss så fort som mulig før vi blir drept, sa hotellgjesten. Det er ikke kjent hvordan det har gått med mannen.

Intercontinental i Kabul har vært utsatt for angrep tidligere. I 2011 ble 21 personer drept, deriblant alle de ni angriperne, i et angrep Taliban hevdet å stå bak.

(NTB/TV 2)