FN innkaller til hastemøte etter Nord-Koreas missiltest

Nord-Korea utelukker diplomati med USA før landet har bevist sin militære styrke.

FREMVISNING: En kvinne i Japan passerer en tv-skjerm som viser oppskytingen av den nordkoreansk raketten. Foto: Shizuo Kambayashi/AP.
FREMVISNING: En kvinne i Japan passerer en tv-skjerm som viser oppskytingen av den nordkoreansk raketten. Foto: Shizuo Kambayashi/AP.

Det opplyser en nordkoreansk kilde til USA, timer etter at USAs utsending til FN opplyste at FNs sikkerhetsråd vil møtes onsdag for å diskutere Nord-Koreas siste oppskyting av et langtrekkende ballistisk missil.

Missilet ble skutt opp fra Sain-ni i Nord-Korea klokken 19.17 tirsdag kveld norsk tid, onsdag morgen lokal tid. Det tilbakela om lag tusen kilometer i luften før det falt ned innenfor Japans økonomiske sone i Japanhavet, 50 minutter senere.

Nord-Korea: Det nye missilet kan nå hele USA

Nord-Korea hevder at tirsdagens test av en ny type interkontinental ballistisk missil, Hwasong-15, var vellykket, og at det kan nå hele USAs fastland.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte testen av missilet for vellykket, ifølge en kunngjøring på statlig TV i det lukkede regimet. Det skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, ifølge NTB.

Kim sa også at landet med dette har nådd et historisk gjennombrudd ved å bli en atommakt.

Nærmere tre timer etter oppskytingen ba Japan, USA og Sør-Korea om at FNs sikkerhetsråd må møtes for å diskutere den siste provokasjonen fra Nord-Korea.

Senere la den ansvarlige for sosiale medier i Det hvite hus, Dan Scavino, ut et bilde på Twitter av Donald Trump ledsaget av en tekst der presidenten diskuterer hendelsen med Japans statsminister Shinzo Abe på telefon.

Regimet i Pyongyang har pådratt seg omverdenens vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.

FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse våpenprogrammene og har innført en rekke sanksjoner mot landet.

De inkluderer eksportforbud for landets viktige tekstilindustri og begrensninger på Nord-Koreas import av olje og fossilt brensel.

Nord-Korea utelukker diplomati

En representant for nordkoreanske myndigheter gjentok onsdag uttalelser han har gitt til CNN tidligere i høst om at det ikke kom til å finne sted diplomati mellom Nord-Korea og USA før førstnevnte har fått bevist at deres atomvåpenprogram er avskrekkende.

– Før vi kan delta i diplomati med Trump-administrasjonen, vil vi sende en klar beskjed om at Nord-Korea har en pålitelig forsvars- og angrepskapasitet for å besvare aggresjon fra USA, sier talspersonen til CNN.

Trump: – Vi vil ta oss av det

Amerikanske myndigheter opplyser at missilet ikke var bygget for å nå så langt som USA, og utgjorde ikke en trussel for verken USA eller landets allierte.

USAs president, Donald Trump, skal ha blitt holdt løpende oppdatert mens missilet var i luften. Japanske myndigheter melder at missilet var i luften i 50 minutter.

– Vi skal ta oss av det, sa Trump etter oppskytningen, uten å utdype hvordan dette skal gjøres.

Han opplyste samtidig at han hadde diskutert oppskytningen med forsvarsminister James Mattis.

– Ingenting er forandret, vi tar dette veldig alvorlig, sa Trump på spørsmål om oppskytingen forandrer noe i den spente situasjonen mellom Nord-Korea og USA.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer oppskytningen.

«Jeg fordømmer Nord-Koreas nye ballistiske missil-test. Pyongyang må forlate sine atom- og missilprogrammer som er hensynsløse og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet», skriver Stoltenberg på Twitter.

(©NTB/TV 2)